Colombia: uitzicht op vrede

Colombia schrijft geschiedenis deze maanden. Dat is althans de hoop van miljoenen Colombianen. Op 16 oktober begon in Oslo het historische vredesoverleg tussen de regering, het leger en de gewapende opstandelingen van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).

  • CC Utenriksdepartementet UD De opening van de vredesonderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse overheid in Oslo. CC Utenriksdepartementet UD

Na een halve eeuw van gewapend conflict komt de hoop op een vredesakkoord voorzichtig weer tot leven. Met veel omzichtigheid en ver van alle medialawaai zijn de voorbereidende stappen gezet. Cuba en Noorwegen zijn internationale partners die op de goede gang van zaken zullen toezien. Achtduizend verzetsstrijders zullen daarbij geïntegreerd worden in de samenleving.

Tijdens dit zeer langdurige conflict raakten 4,5 miljoen Colombianen en werden duizenden activisten en vakbondsmensen vermoord. De agenda omvat essentiële thema’s, die naar de wortels van het conflict gaan, zoals integrale rurale ontwikkeling en een oplossing voor de rurale armoede (met inbegrip van heel de problematiek van landbezit en natuurlijke rijkdommen), het bestraffen van de schuldigen, erkenning en herstel voor de slachtoffers, en politieke participatie. Voor de onderhandelingen is er geen staakt-het-vuren afgesproken. Dat moet er komen als vrucht van de onderhandelingen.

Lourdes Castro, deskundige in de relaties van de EU met Colombia, woonde jaren in Brussel en keerde onlangs naar haar land terug. Zij is hoopvol gestemd. ‘Wat anders is dan de vorige pogingen is dat de FARC-onderhandelaars deelnemen in burger en niet in battledress. Het is ook duidelijk de regering-Santos die het initiatief neemt. Santos is iemand met gewicht in de Colombiaanse samenleving en beschikt over een invloedrijk kapitaalkrachtig nationaal en internationaal netwerk. Hij wil van Colombia een moderne natie maken, die binnenkort kan toetreden tot de OESO, en dit aanslepende conflict past niet in dat plaatje.

Anderzijds heeft de FARC ook wel begrepen dat de revolutie uitroepen, zoals dat in de jaren zestig werd voorgesteld, vandaag niet meer werkt. De groep heeft ook zware klappen gekregen en is de afgelopen jaren militair verzwakt. Zij ziet ook dat er in de rest van de Latijns-Amerikaanse landen belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden zonder gewapende strijd.’

Hoe broos zo’n proces is, weet men in Colombia maar al te goed, want in het verleden zijn er herhaaldelijk pogingen geweest, die telkens in geweld en bloedvergieten zijn gesmoord. De jongste poging dateert van ruim tien jaar geleden, onder president Pastrana (1998-2002), toen de FARC onderhandelde vanuit een gedemilitariseerde zone in Caquetá en de regering tegelijk met de VS het Plan Colombia beraamde. Met president Uribe, de opvolger van Pastrana, was er geen sprake van vredesgesprekken.

Lourdes Castro benadrukt wel het belang van de civiele samenleving. ‘Zowel van extreem rechts als van extreem links zijn er groepen die tegen deze onderhandelingen gekant zijn. De eersten hebben het over “het uitleveren van het land aan terroristen”, de anderen spreken van een capitulatie. De civiele samenleving moet dit proces van heel nabij ondersteunen en inbedden, om het tot een goed einde te brengen.’ In een publieke brief hebben 200 kunstenaars, professoren, journalisten en gemeenschapsleiders er in ieder geval al toe opgeroepen het nieuwe onderhandelingsproces te steunen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.