Cuba beschuldigt VS van cyberoorlog

De veroordeling tot vijftien jaar cel van de 61-jarige Amerikaan Alan Gross, beschuldigd van spionage, heeft de spanningen tussen de VS en Cuba weer doen oplopen. Vanavond (maandag) toont de Cubaanse staatstelevisie een documentaire waarin de Verenigde Staten ervan beschuldigd worden achter een “cyberoorlog tegen het eiland” te zitten.

Zaterdag maakte de Cubaanse staatstelevisie bekend dat Alan Gross tot vijftien jaar cel is veroordeeld. Havana zegt dat de 61-jarige Gross de Cubaanse oppositie “gesofisticeerde” communicatiemiddelen heeft bezorgd en sluit niet uit dat hij bij spionageactiviteiten betrokken was. Washington geeft alleen toe dat Gross naar Cuba reisde om er de kleine joodse gemeenschap te helpen bij internetaansluitingen.

Het proces vond op 4 en 5 maart plaats achter gesloten deuren, ook de pers had geen toegang tot de zitting.

Gross werd er van beschuldigd de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Cuba in gevaar te hebben gebracht. Daar kon hij tot twintig jaar voor krijgen en die maximumstraf had de aanklager ook geëist.

Usaid

Volgens het communiqué dat zaterdag op de Cubaanse televisie werd voorgelezen, heeft Gross tijdens het proces “toegegeven dat hij gebruikt en gemanipuleerd werd door het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (Usaid), dat afhangt van het ministerie van Buitenlandse Zaken.”

Alan Gross werd op 3 december 2009 aangehouden toen hij probeerde terug te keren naar de Verenigde Staten. Het was zijn vijfde Cubareis in negen maanden.
Gross werkt voor het Amerikaanse bedrijf Development Alternatives (DAI), dat in diverse landen bij ontwikkelingssamenwerking betrokken is. Op het moment van zijn aanhouding werkte hij in onderaanneming voor Usaid, het Amerikaanse overheidsagentschap voor ontwikkelingssamenwerking.

Cyberoorlog tegen Cuba

De bekendmaking van Gross’ veroordeling viel zaterdag samen met de aankondiging van een nieuwe aflevering van de documentaireserie Las razones de Cuba op de staatstelevisie. Die wordt vanavond uitgezonden onder de titel Mentiras bien pagadas (Goed betaalde leugens) en handelt over de “financiering door de VS van de cyberoorlog tegen het eiland”, zeggen officiële bronnen in Cuba.

Volgens de website Cubadebate, die zichzelf omschrijft als een website “tegen het mediaterrorisme”, gaat de aflevering over de manier waarop Washington leiders van de burgermaatschappij en onafhankelijke journalisten in Cuba financiert en hen instructies geeft om Cubaanse thema’s met “een contrarevolutionaire insteek” te behandelen.

“De documentaire zal, behalve inlichtingen die door de Cubaanse regering zijn vrijgegeven, details geven over de begrotingsposten van het overheidsagentschap Usaid, van de Verenigde Staten, met subversieve bedoelingen tegen Cuba.”

WikiLeaks

Na het proces tegen Gross, en vóór de bekendmaking van het vonnis, had de Cubaanse televisie het in een andere aflevering van Las razones de Cuba gehad over vermeende pogingen van de Verenigde Staten om communicatietechnologie naar Cuba te brengen en zo “subversieve acties” aan te moedigen.

In het programma werd een jonge telecommunicatie-expert aan het woord gelaten. Hij vertelde hoe hij in 2007 werd gerekruteerd door een Amerikaanse organisatie, die hem vier satellietantennes bezorgde om illegale communicatienetwerken in Cuba op te zetten. De antennes waren als surfplanken gecamoufleerd.

Het conflict tussen Cuba en VS verplaatste zich voor het eerst nadrukkelijk naar het internet toen vorig jaar een telex van de Sectie voor Noord-Amerikaanse Belangen in Havana uitlekte via WikiLeaks. De diplomatieke vertegenwoordiging had daarin kritiek op de politieke oppositie in Cuba en had het tegelijk over de sociale impact die andere sectoren, onder meer die van de bloggers, konden hebben. 

“We moeten Cuba blijven openen voor het informatietijdperk” met de bedoeling “de jongste generaties Cubanen te helpen en stimuleren bij hun zoektocht naar meer vrijheden en kansen”, stond in de telex, die op 15 februari 2009 naar Washington werd verstuurd door toenmalig sectiehoofd Jonathan Farrar.

Lijdensweg van Alan Gross

Gross’ advocaat Peter Kahn zei dat Gross en zijn familie kapot zijn van het vonnis. “Met de vijftien maanden die hij al in de gevangenis in Cuba heeft doorgebracht, hebben Alan en zijn familie al een enorme persoonlijke prijs betaald voor het aanslepende conflict” tussen Cuba en de VS.

Tommy Vietor, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad in de VS, zei dat “aan de lijdensweg van Alan Gross nog een onrechtvaardigheid” is toegevoegd. Hij riep Havana nogmaals op Gross meteen en onvoorwaardelijk vrij te laten.
Gross kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis bij het Hooggerechtshof van Cuba, stelde het officiële communiqué van de Cubaanse overheid zaterdag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.