De EU-landbouw in de wereld

Wat met de WTO?

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU heeft zich de afgelopen jaren steeds meer aangepast aan de vereisten van de WTO, met een systematische afbouw van de subsidies en het ontkoppelen van landbouwuitgaven van productie. Dat betekent concreet dat de boeren, zowel in Europa als in de ontwikkelingslanden, kwetsbaarder geworden zijn voor die markt, die net de afgelopen jaren bijzonder wisselvallig is geworden.

  • Hindrik Sijens Melkkoeien in een Nederlandse weide. De EU weigerde om melk uit het Associatieakkoord met Colombia te houden. Hindrik Sijens

Europese boeren kunnen die schokken opvangen door de inkomenssteun, al merkt ook voorzitter Vanthemsche van de Boerenbond op dat de volatiliteit zo groot geworden is dat de inkomenssteun onvoldoende geworden is als vangnet.

Het Zuiden

Erger nog slaat die wisselvalligheid van de markt toe in het Zuiden. VN-rapporteur voor het Recht op Voedsel Olivier De Schutter roept Europa dan ook op om de hervorming van het landbouwbeleid coherent te maken met het ontwikkelingsbeleid en een stevig kader te creëren waarin voedselzekerheid een kans kan krijgen. Daartoe zou Europa de landen die vandaag heel sterk afhankelijk zijn van voedselimport de mogelijkheid moeten bieden om hun importtarieven op landbouwproducten op te trekken, om zo hun producenten beter te kunnen beschermen. De inkomsten van die tarieven kunnen gebruikt worden om rurale ontwikkeling en infrastructuur voor die kleine boeren op te zetten.

Maar die benadering staat haaks op een verdere liberalisering van handel in landbouwgrondstoffen. En ze staat ook haaks op de huidige praktijk van Europa. In het recente Associatieakkoord dat Europa met Colombia sloot weigerde het in te gaan op de vraag van Colombia om melk buiten het akkoord te houden om zo een nieuwe afzetmarkt te creëren voor de Europese melkproducenten. Colombia waarschuwde dat hierdoor 400.000 kleine boeren bankroet zouden gaan.

Mercosur

Op dit eigenste ogenblik zit Europa verwikkeld in de omgekeerde discussie. Commissaris De Gucht zet zich in om een akkoord met Mercosur af te sluiten, waar heel wat Europese boeren als de dood voor zijn. Ook Piet Vanthemsche: ‘Als ik zie wat de impact van Mercosur kan zijn voor onze boeren, verkies ik een multilateraal akkoord in de schoot van de WTO.’ Al geeft de Boerenbondvoorzitter toe dat de totale liberalisering van landbouwgrondstoffen en voedsel niet werkt en dat er regulering nodig is.

Of er nu nog een Doha-akkoord komt of niet, de uitwisseling van voedsel op de wereldmarkt zal in de toekomst nog toenemen, vooral omdat sommige regio’s zoals Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika niet in staat zullen zijn om zichzelf volledig te voeden omwille van milieubeperktheden en grote bevolkingsaangroei. Het is dus van cruciaal belang welk beleid en welke handelsregels zullen ontwikkeld worden.

 

Lees ook:

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.