De eurocrisis en duurzame ontwikkeling

De conferentie van Rio speelde een grote rol in de verspreiding van het begrip ‘duurzame ontwikkeling’. Maar het was de VN-commissie voor Milieu en Ontwikkeling (ook Brundtlandcommissie genoemd, naar haar voorzitter) die de term in 1987 op de kaart zette als ‘een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de noden van het heden zonder de behoeftebevrediging van de komende generaties in het gedrang te brengen’.

  • Naast ecologische en sociale doelen stelt de EU met haar 2020-doelen een vermindering van het aantal armen met 20 miljoen voorop. Maar door de eurocrisis blijft de sociale dimensie meer dan ooit het zwakke broertje van het Europese beleid.

Van het begin had de term behalve een economische en een ecologische dimensie ook een sociale dimensie. Nogmaals het Brundtlandrapport: ‘Zelfs het enge begrip fysische realiseerbaarheid (van de ontwikkeling, jvd) impliceert een streven naar sociale gelijkheid tussen generaties, een bezorgdheid die logischerwijze moet worden uitgebreid tot het streven naar gelijkheid binnen elke generatie.’

Die sociale dimensie is noodzakelijk, omdat een ontwikkeling niet stabiel, en dus niet duurzaam, is als ze niet als rechtvaardig wordt ervaren door de burgers. In dat geval is het ook moeilijk om iedereen ervan te overtuigen zich te houden aan de afspraken die de samenleving maakt, bijvoorbeeld over respect voor het milieu.

20 miljoen arme Europeanen

Na Rio begon duurzame ontwikkeling aan een grote opmars door zowat alle instellingen. Staten, steden, internationale organisaties, vakbonden, bedrijven…, allemaal pleegden ze op zijn minst lippendienst aan de term. Of de sociale dimensie daarbij voldoende aandacht krijgt, is twijfelachtig. Neem de EU. Die heeft volgens haar vijf fameuze 2020-doelen naast ecologische en economische doelen het uitgesproken sociale doel dat er in 2020 minstens 20 miljoen minder armen moeten zijn.

Maar wat betekent dat concreet? Duitsland voert sinds 2005 een beleid dat zijn economie competitief maakte maar tegelijk de armoede deed toenemen van 12 naar 15 procent van de bevolking. Het land kreeg goede punten voor zijn economische prestaties, maar de Europese instanties tikten het niet op de vingers voor de sociale gevolgen.

Sixpack

De prioriteit van de economische doelen zal nog toenemen nu het economische bestuur als gevolg van de eurocrisis via de zogenaamde ‘sixpack’ van zes richtlijnen sterk wordt verstrakt. Voortaan zullen afwijkingen van de economische targets bestraft worden met zware boetes, terwijl het toezicht op de naleving van nationale arbeidsnormen nog altijd louter aan de lidstaten wordt overgelaten. Een poging om ook inkomensongelijkheid op te nemen als een van de indicatoren in de sixpackrichtlijn ter preventie en correctie van macro-economische onevenwichten, mislukte.

‘We wilden dat het gewoon mee in overweging werd genomen, maar het idee vond geen meerderheid in het parlement, en ook de Commissie hield er geen rekening mee’, zegt Philippe Lamberts, die namens Ecolo in het Europees Parlement zit. De sociale dimensie blijft meer dan ooit het zwakke broertje in het Europese beleid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.