De opkomst van het Zuiden

Human Development Report 2013 nader bekeken

Op 14 maart publiceerde het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) het Human Development Report voor 2013. De titel ‘De opkomst van het Zuiden’ geeft meteen weg dat het Zuiden dit jaar centraal staat in het rapport. In deze serie geven we een overzicht van de landen in het Zuiden die het best presteren en de strategieën die zij volgen. We gaan ook dieper in op de toenemende Zuid-Zuid-samenwerking, en ten slotte werpen we een blik op de uitdagingen voor de toekomst.

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van deze serie te lezen.

Zuiden haalt achterstand in
Het Zuiden begint stilaan zijn ontwikkelingsachterstand in te halen. Dat is de centrale boodschap van het zopas gepubliceerde rapport dat de maat neemt van de menselijke ontwikkeling wereldwijd.

Human Development Report
Deze video geeft in een notendop de belangrijkste punten uit het rapport weer, van de goede prestaties van de ontwikkelingslanden over nieuwe Zuid-Zuid-partnerschappen tot de uitdagingen voor de toekomst.

Hoe de wereld ontwikkelde, van 1980 tot vandaag
De interactieve visualisatie in dit artikel illustreert de vooruitgang in ontwikkeling die de landen boekten vanaf 1980.

De grotere rol voor het Zuiden in de nieuwe globalisering
Het Zuiden groeit en bloeit. In deze tijd van failliete banken en massale ontslagen lijkt het een ver-van-mijn-bed-show, maar de economische opmars van de ontwikkelingslanden heeft volgens het Human Development Report 2013 een positieve invloed op het Noorden. En terwijl Noord steeds meer Zuid nodig heeft, boomt de handel tussen de ontwikkelingslanden onderling.

De 18 sterkste ontwikkelaars: hoe speelden ze het klaar?
Volgens het Human Development Report 2013 was de ontwikkeling in het Zuiden nooit zo snel en significant als vandaag. Bovendien beperkt dit fenomeen zich niet tot de zogenaamde BRICs landen -Brazilië, Rusland, India en China. Naast deze bekende groeiers duidt het rapport ook Bangladesh, Chili, Ghana, Indonesië, Zuid-Korea, Laos, Maleisië, Mauritius, Mexico, Thailand, Tunesië, Turkije, Oeganda en Vietnam aan als landen die veel vooruitgang boekten op de Index van de Menselijke Ontwikkeling (HDI).

De uitdagingen voor de verdere ontwikkeling van de wereld
De Zuidelijke landen zijn op de goede weg om de levenskwaliteit van hun inwoners te verbeteren. Maar ondanks de progressie van de afgelopen decennia is er wel nog steeds heel wat werk aan de winkel, niet alleen op het Zuidelijk halfrond, maar ook in de Noordelijke landen.

Duurzame menselijke ontwikkeling is schaars
De wereld ontwikkelt zich snel, maar slechts weinig landen volgen een duurzaam ontwikkelingspad, stelt het Human Development Report 2013 van het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. Dat blijkt duidelijk wanneer de menselijke ontwikkeling van de landen uitgezet wordt tegen de ecologische voetafdruk per inwoner, zoals deze interactieve grafiek toont.

China, Cuba en Venezuela: buitenbeentjes van het Human Development Report 2013
Elk rapport van het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP) bevat een schat aan informatie en telkens heel wat in het oog springende cijfers. Marc Vandepitte focust op drie landen die op een of meerdere terreinen uit de band springen in het Human Development Report 2013.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.