Defensie-uitgaven VS nog steeds hoogste ter wereld

De Amerikaanse defensie-uitgaven zijn nog steeds de hoogste ter wereld. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Centre for Arms Control and Non-Proliferation, een Amerikaanse niet-partijgebonden onderzoeksorganisatie.
De VS geven 800 procent meer uit aan defensie dan Rusland, de nummer twee op de lijst. In 2008, het meest recente jaar waarover gegevens beschikbaar zijn, gaven de VS 696,3 miljard dollar uit aan defensie. Rusland volgt met 86 miljard en China met 83,5.
Het Amerikaanse defensiebudget is 15 keer het budget van Japan, 47 keer dat van Israël en bijna 73 keer dat van Iran. Niet alleen vallen de uitgaven van andere landen in het niet bij die van de VS, het bedrag groeide ook in de afgelopen jaren. Het budget voor het fiscale jaar 2011 is 720 miljard dollar, 67 procent meer dan de 432 miljard uit 2001, met inflatiecorrectie.

Wapenindustrie


Hoewel China en Rusland veel uitgeven, blijft het Westen koploper. De VS zijn goed voor 44,32 procent van de wereldwijde defensie-uitgaven. De rest van de NAVO en Europese landen die geen lid zijn van de NAVO, zijn goed voor 22,42 procent. Veel minder wordt uitgegeven in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (7,03 procent), Latijns-Amerika en het Caribische gebied (3,69 procent) en Afrika bezuiden de Sahara (0,77 procent). China en Rusland zijn goed voor respectievelijk 5,31 en 5,47 procent van het wereldwijde budget.
Uit een recente studie van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) blijkt dat westerse landen ook de wapenindustrie sterk beheersen. British Aerospace Systems is de grootste fabrikant ter wereld, gevolgd door Amerikaanse bedrijven. In de top-20 van fabrikanten staat slechts één niet-westers bedrijf, het Russische Almaz-Antei.
Westerse bedrijven hebben volgens SIPRI het voordeel dat de technologie in hun landen hoger ontwikkeld is.
In het onderzoek van het Centre for Arms Control and Non-Proliferation ontbreekt één land: Noord-Korea. Dat land stelt geen betrouwbare cijfers over defensie-uitgaven beschikbaar voor het publiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.