Dossier Congolese mijnbouw

Steeds meer koper voor de wereld, maar wat levert het het land zelf op?

In de Congolese provincie Katanga zijn sommige heuvels groen: ze zitten vol koper en kobalt, je vindt er de hoogste concentraties ter wereld. Slaagt Congo erin om meer uit dat geschenk van de natuur te halen dan in 2006, toen we ‘Congo vergooit zijn kroonjuwelen’ publiceerden? Nadat MO* werd veroordeeld voor de intussen beruchte Forrestcartoon bij dat artikel – maar vrijgesproken voor het artikel zelf – vroegen we onze lezers of ze een vervolgstuk wilden crowdfunden. De reactie was meer dan enthousiast. John Vandaele reisde naar de DRC om een antwoord te vinden op de vele vragen.

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier over de Congolese mijnbouw te lezen.

De Congolese mijnbouw bloeit, maar jobs blijven achterwege
Eén ding is zeker: sinds 2006 is de mijnactiviteit sterk gegroeid. Er is nog nooit zoveel zuiver koper geproduceerd in Congo als vorig jaar. In 2013 wordt het nog meer. Op de weg tussen Likasi en Lubumbashi zoeven om de haverklap vrachtwagens met veertig ton koper voorbij: 230.000 euro per truck. Maar meer Congolese jobs lijkt dat niet op te leveren.

Wat oogst Congo van zijn supermijnen?
De Congolese mijnbouw is onder impuls van grote multinationale bedrijven aan een sterke opmars bezig. Ten opzichte van het vorige MO*-onderzoek is de Congolese mijnbouwsector heel wat transparanter geworden. Maar dat lost niet alle problemen op. En wat levert de boomende mijnbouw eigenlijk op voor het land, in de vorm van belastingen en een betere levensstandaard voor de werknemers van de mijnen?

Hoe Forrest de Kamoto-mijn verloor en Gertler de nieuwe sheriff werd
In 2006 publiceerde MO* een berucht dossier over twee grote mijncontracten in Congo. Die contracten sneden Gécamines-West – het mijncomplex waaraan de stad Kolwezi haar bestaan dankt – in tweeën: de ondergrondse mijn van Kamoto en de productie-installaties gingen naar Kinross Forrest Limited (KFL), de grote en zeer rijke open mijn van KOV naar Nikanor, het bedrijf van Dan Gertler, de zoon van de machtigste diamantfamilie van Israël.

Katanga = Katumbiland
De staat is sterk in Congo als het om corruptie gaat. Samuel Pheri van het Zambiaanse bouwbedrijf City Map Desmo and Construction illustreert dat. ‘We wilden investeren in Katanga. We hebben die plannen opgeborgen toen bleek dat gouverneur Moise Katumbi 10 procent van onze aandelen eiste, 10 procent op elke investering en een paar van zijn mannetjes in het bedrijf. In die omstandigheden willen we niet in Katanga werken.’

De weg is nog lang voor Congo
Door en door corrupt. Dat label past nog altijd bij Congo. Staan we in Kolwezi met onze nationale accreditatie als journalist waarop minister van informatie Lambert Mende himself zegt dat we in Katanga mogen werken, dan nog stelt het “stadhuis” van Kolwezi dat ook de provinciegouverneur zijn toestemming moet geven.

Op dinsdag 3 december organiseert MO* een MO*lezing over de grondstoffenproblematiek in Congo met onder meer schrijver en Congokenner David Van Reybrouck, Congolees journalist Chrispin Mvano, onderzoeker Steven Spittaels (IPIS), Frank De Coninck, speciaal gezant voor België in de regio van de Grote Meren en MO*journalist John Vandaele. Meer info.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.