Dossier: Hervestiging van vluchtelingen

700.000 vluchtelingen wereldwijd kunnen onmogelijk terug naar hun land, volgens de Vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR. Deze mensen hebben een nieuwe start nodig in een ander land, maar slechts een op tien van deze mensen wordt hervestigd. België hervestigt in 2014 100 vluchtelingen. Moeten dit er meer zijn? En lost meer hervestiging alle problemen op? Hanne Couderé zocht het uit voor MO.be.

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier over hervestiging van vluchtelingen te lezen.

Van de Hel naar Hoogstraten
De Burundees Patrice Nahimana is een van de honderd uitverkoren vluchtelingen die in 2013 naar België werd hervestigd. Hij ruilde dood en terreur in een Tanzaniaans vluchtelingenkamp voor een veilig appartement in Hoogstraten. ‘Mijn reis was een mirakel waaraan ik me nooit verwachtte’.

Moet België meer dan 100 levens redden?
In 2014 hervestigt België opnieuw 100 vluchtelingen. Te weinig, volgens verschillende vluchtelingenorganisaties. Maar is België wel in staat om voor meer te gaan?

‘Europa is zijn geschiedenis vergeten’
De Verenigde Staten, Canada en Australia hervestigen jaarlijks zo’n 60.000 vluchtelingen. Ook Zweden, Denemarken en Nederland leveren al jaar en dag hun bijdrage. Vorig jaar sprong België mee op de kar met een eigen structureel hervestigingsprogramma. Waarom treuzelde ons land zo?

De giftige nasmaak van hervestiging
Biedt hervestiging een oplossing voor alle vluchtelingen die al jaren in kampen zitten geprangd? De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt van wel. Vandaag redt hervestiging slechts een handvol vluchtelingen. Of hoe de praktijk leert dat jaloezie dodelijk is.
Verschijnt op 8 februari

‘Als een Mzungu president vloog ik naar België’
52 Congolese hervestigde vluchtelingen die in november toekwamen, verhuisden deze maand van een asielcentrum naar een eigen woonst. Dendermonde is de drie generaties tellende Lukeba familie rijker. ‘Van een lemen hut in een kamp, naar een westers huis met stofzuiger, wasmachine en kook vuur op gas’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.