Droogte in VS duurt nog tot winter

De uitzonderlijke droogte in de Verenigde Staten duurt minstens nog tot het begin van de winter, voorspelt het nationale klimaatagentschap NOAA. In bijna twee derde van het land heerst nu droogte.

  • NOAA NOAA

Volgens Droogtemonitor van de NOAA kampt deze week 64,8 procent van de VS met matige tot ernstige droogte. Dat is opnieuw een record (de NOAA begon twaalf jaar zijn Droogtemonitor bij te houden).

Week na week blijft het droogtegebied toenemen. En er lijkt niet meteen beterschap in zicht, zegt het klimaatagentschap. Volgens de vooruitblik tot 31 december  zal de droogte in een groot deel van het land aanhouden of erger worden.

El Niño

Dat komt onder meer doordat El Niño voorlopig relatief rustig blijft. El Niño, de warme fase van de Zuidelijke Oscillatie (de koude fase heet La Niña), ontstaat wanneer de oppervlaktetemperatuur van het zeewater in het oosten en centrum van de Grote Oceaan (tussen Azië en Amerika) opwarmt ter hoogte van de evenaar.

Een stevige El Niño levert normaal 's winters meer neerslag op in belangrijke delen van de VS. Maar nu zal El Niño wellicht beperkt blijven, zeggen de NOAA-wetenschappers.

Extreem hoge temperaturen

Het gaat om de zwaarste droogte sinds de jaren 1930 en 1950. De droogte wordt nog aangescherpt door de extreem hoge temperaturen. Dit jaar sneuvelde het ene warmterecord na het andere in de VS .

Zo was de periode januari-juni de warmste sinds de Amerikaanse metingen in 1895 begonnen zijn. Voor het hele land (zonder Hawaï en Alaska) zat de temperatuur voor die eerste jaarhelft 2,5 graden hoger dan het gemiddelde. Het was ook veel droger dan anders.

LEES OOK

Bij schaliegasboringen in de Amerikaanse staat Pennsylvania kwam honderd tot duizend keer meer methaan vrij dan door de overheid werd aangenomen.
CC Attribution-NonCommercial License Thomas Hawk
Oliebedrijf ExxonMobil heeft aandeelhouders toegezegd inzage te geven in de gevolgen van mogelijke aanscherping van de CO2-wetgeving.
Het is zo droog in Californië dat rivieren opdrogen en jonge zalmen niet meer naar zee geraken. De overheid is daarom een uitzonderlijke reddingsactie gestart.
CC BY 2.0 Secretary of Defense
In een vierjaarlijks lijvig rapport noemt het Amerikaanse ministerie van Defensie de klimaatverandering een threat multiplier, die bestaande bedreigingen vergroot en de kans op conflict en

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.