Drugshandel vernielt regenwoud

Afgelegen, ongerepte wouden in Honduras en Guatemala hebben te lijden onder de illegale handel in narcotica. Onder meer de aanleg van landingsbanen trekt houthandelaren en plantages aan, blijkt uit onderzoek in Science.

Uit het onderzoek blijkt dat de harde aanpak van de drugshandel in Mexico de smokkelaars heeft doen uitwijken naar meer afgelegen gebieden in landen als Honduras, Guatemala en Nicaragua.

Verviervoudigd

De instroom van drugshandelaren heeft een belangrijke impact op de wouden in die gebieden. Ze leggen wegen, landingsbanen en andere infrastructuur aan, en die activiteiten trekken vervolgens weer andere spelers aan, zoals boeren en houthandelaren. De handelaren starten bovendien vaak zelf ook landbouwbedrijven in het woud als middel om geld wit te wassen.

In Honduras alleen al is de ontbossing zo verviervoudigd tussen 2007 en 2011, dezelfde periode als waarin het cocaïneverkeer significant groeide.

De Guatemalaanse of Hondurese overheid is vaak afwezig in de afgelegen gebieden. De instroom van geld doet lokale ambtenaren de andere kant opkijken, de instroom van wapens legt de bevolking en milieugroepen het zwijgen op.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.