Een anti-homowet in het land van corruptie, armoede en terrorisme

Nigeria kampt met armoede, corruptie en terrorisme. In plaats van zich met deze en andere urgente problemen bezig te houden, stemde het Nigeriaanse parlement een anti-homowet. Een homo kan nu langer de gevangenis in vliegen dan een verkrachter, schrijft Chika Unigwe.

  • Brecht Goris Chika Unigwe. Brecht Goris

Nigeria is stilaan bekend voor al wat fout kan lopen. Corruptie, terrorisme (Boko Haram), ontvoeringen, een president die met liefst zeven privé-jets naar Kenia vliegt voor een vergadering. Nigeria produceert olie, maar meer dan de helft van de bevolking leeft van minder dan een euro per dag. Er worden massaal veel generators verkocht omdat je nergens kan rekenen op elektriciteit. Artsen dreigen in staking te gaan. De wegen zijn levensgevaartlijk. We leven er nog met polio. De ziekenhuizen zijn hun naam niet waard.

Dit is duidelijk een land met veel problemen. Je zou denken dat het parlement zichzelf bezig zou houden met oplossingen te zoeken voor al die urgente problemen. Blijkbaar niet. Of misschien denken ze dat homoseksualiteit een van de problemen is, want vorige week tekende President Goodluck Jonathan de anti-homowet. Het is misschien interessant te vertellen dat een van de parlementsleden die de wet stemde, 53 jaar is en drie jaar geleden getrouwd is met een meisje van twaalf. In december scheidde hij van een andere zeventienjarige vrouw en trouwde hij met een jonge dame van vijftien.

Machocultuur

Wat houdt de anti-homowet in? Mensen die met iemand van hetzelfde geslacht trouwen kunnen een gevangenisstraf van veertien jaar krijgen. LHBT’s die in het openbaar hun relatie tonen riskeren een gevangenisstraf van tien jaar. Even vergelijken: als je een vrouw verkracht kan je enkel in theorie zeven jaar cel krijgen.

Sinds de wet van kracht werd, zijn er al een boel arrestaties geweest. In een land waarin de politie vooral bekend staat voor haar corruptie en inefficiëntie, lijken ze ineens wel heel actief. Achter echte misdadigers aangaan moet op minder enthousiasme rekenen: zo was er de voorbije dagen nog het verhaal van een man die de politie opbelde omdat hij dieven in huis had. De politie vroeg hem om die dieven gewapend waren. Hij antwoorde positief waarop de politie hem vertelde dat ze niet in staat waren om gewapende dieven te bevechten.

Aangezien (bij mijn weten) alleen mannen gearresteerd zijn, lijkt de wet geschreven te zijn voor mannen alleen. Wat niet verbazend is. Nigeria heeft nogal een patriarchale cultuur. Mannen moeten macho zijn. Homoseksualiteit beantwoordt niet aan die versie van Nigeriaanse machocultuur. De mensen (vooral mannen) die geen tolerantie hebben voor een seksuele relatie tussen twee mannen hebben geen probleem met lesbische relaties.

Waarschijnlijk komt dat omdat mensen ervan overtuigd zijn dat lesbische vrouwen gewoon een fase doormaken, dat het vrouwen zijn die nog geen goede man gevonden hebben. Eentje die hen van die zotte gedachten zal verlossen. Maar homo mannen? Die moeten we straffen!

Dood hen!

Wat ironisch is, is dat de LHBT gemeenschap in Nigeria al volledig ondergronds zat. Er waren geen LHBT-activisten die agiteerden voor hun rechten omdat dat als onmogelijk ervaren wordt in het land. Homofobie is springlevend en blakend van gezondheid in het land. De eerste homo die zich moedig uitte op tv was Bisi Alimi in 2004. Kort nadien moest hij vrezen voor zijn leven en het land uitvluchten. Zo gevaarlijk was het al voor mensen die openlijk voor hun homoseksualiteit uit komen.

Wat ik nog erger vind dan de wet, zijn sommige reacties van mede-Nigerianen op de sociale media. Een vrouw die nogal veel volgelingen heeft op Facebook vindt dat homoseksuele mannen niet op gewone mensen lijken. ‘Dood hen!’, schreef ze en ze kreeg onmogelijk veel likes. Pijnlijk als je weet dat ‘dood hen’ letterlijk bedoeld is.

Er is een foto die op dit ogenblik de ronde doet op het internet van een homo man die in brand gestoken werd door een menigte (in de bijzijn van kinderen die ermee stonden te lachen). De gruwelijke foto is in Uganda genomen (nog een land met straffe anti-homowetten) maar het had gemakkelijk Nigeria kunnen zijn.

Sommige commentatoren gebruiken religie als basis voor hun steun van de wet. Maar Nigeria is een seculair land, met mensen van verschillende overtuigingen. Het is vooral niet de plicht van de heersers om te functioneren als moraal bewakers van het land. En zeker niet heersers die bekend staan voor hun corruptie.

En voor de commentator die schreef “Nigeria needs to be rid of polluters!”: ik ben akkoord. Maar de polluters zijn helemaal niet de homo’s, maar de elite in Aso Rock die Nigeria leidt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.