Egypte beheerst Arabische blogosfeer

Egypte telt veruit de meeste bloggers van de Arabische wereld. Ook is het aantal jonge vrouwelijke bloggers in het land veel hoger dan in andere Arabische landen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Berkman Center for Internet & Society van de Universiteit van Harvard.
Volgens de onderzoekers is er een basisnetwerk van zo’n 35.000 actieve Arabischtalige blogs - ongeveer de helft van het aantal dat gevonden werd bij een eerdere studie naar de Iraanse blogosfeer. Verder telt de regio een paar duizend meertalige blogs die ook in Engels en Frans publiceren. Deze blogs zorgen er vaak voor dat onderwerpen uit de Arabische blogosfeer hun weg naar het Westen vinden.
Koploper Egypte kent verschillende prominente groepen bloggers. Twee van die groepen zijn de seculiere, hervormingsgezindem en leden van de Moslimbroederschap, een organisatie die officieel verboden is, maar op internet gedoogd lijkt te worden.
Saoedi-Arabië en Koeweit tellen na Egypte de meeste bloggers. Dat Egypte zo hoog scoort, heeft volgens de onderzoekers deels te maken met het feit dat het land de meeste inwoners van de Arabische wereld heeft.
Egypte heeft ook de meeste vrouwelijke bloggers. Ongeveer 50 procent van de jonge Egyptische bloggers is vrouw. In Syrië en de Maghreblanden Marokko, Algerije en Tunesië zijn vrouwen het minst vertegenwoordigd op het web. Negentig procent van de bloggers uit de Maghreblanden is man, in Syrië is dat 87 procent.

Terrorisme


Terrorisme en de Verenigde Staten blijken geen belangrijke blogonderwerpen. “Als er wel over geschreven wordt, laten Arabische bloggers zich in grote meerderheid negatief uit over terrorisme en staan ze kritisch ten opzichte van de VS”, meldt het rapport.
Bloggers schrijven liever over hun persoonlijke leven en binnenlandse politiek. Ze uiten ze zich vaker kritisch dan onkritisch over de politieke leiders van hun land.
De enige buitenlandse kwestie die Arabische bloggers duidelijk bezighoudt, is de Palestijnse kwestie en in het bijzonder de situatie in Gaza (de Israëlische aanval op Gaza rond de jaarwisseling vond plaats binnen de onderzoeksperiode). Andere populaire onderwerpen zijn religie (meer in persoonlijke dan politieke zin) en mensenrechten.
Blogs linken vaker naar web 2.0-sites zoals YouTube en Wikipedia, zowel de Arabische als de Engelse versies, dan naar andere informatie- en nieuwsbronnen op internet. Al Jazeera is de belangrijkste gevestigde nieuwsbron, gevolgd door de BBC en Al Arabiya.
Naar door de Amerikaanse overheid gefinancierde media, zoals Radio Sawa en Al Hurra, wordt relatief weinig gelinkt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.