Egypte stemt voor of tegen Moslimbroederschap

In het referendum vandaag en morgen stemmen de Egyptenaren niet enkel over een nieuwe grondwet, maar vooral over de legitimiteit van de huidige machthebbers en het lot van de Moslimbroederschap, zeggen waarnemers.

Sinds de militaire junta vorig jaar de macht greep, heeft ze geen kans onbenut gelaten om de Moslimbroederschap aan te pakken. Na een zelfmoordaanslag op 23 december tegen een politiekantoor in Mansoura, waarbij zestien mensen omkwamen, wees de Egyptische overheid de Broederschap formeel aan als een terroristische organisatie.

Aanslagen

“De lokale media proberen de Moslimbroederschap te beschuldigen van de recente terreuraanslagen, omdat ze zo het referendum zou proberen saboteren, maar ik verwerp die beschuldiging omdat de overheid er geen enkel bewijs voor heeft”, zegt Bassam al-Zarqa, voormalig assistent van de afgezette president Mohammed Morsi.

“De kaart van de islamistische groepen is niet veranderd: wie in geweld gelooft als enige weg naar verandering, is nog altijd betrokken bij terreuraanslagen, terwijl andere groepen geloven in democratie en vreedzame verandering. De Moslimbroederschap hoort bij die tweede groep, en besloot jaren geleden om het geweld af te zweren.”

De terroristische aanvallen spelen vooral tegen de Moslimbroederschap, denkt Al-Zarqa: “Het lijdt geen twijfel dat de aanslagen de populariteit van de Broederschap ondermijnen en ons een groot deel van de sympathisanten doet verliezen”.

Amr Moussa, de voorzitter van de commissie die de nieuwe grondwet heeft opgesteld, had de Moslimbroederschap uitgenodigd, nog voor die als terreurgroep werd bestempeld, om deel te nemen aan het referendum en zo te tonen dat ze deel uitmaakt van het land. Moussa werd zelf vijfde in de presidentiële verkiezingen in juni 2012, maar zal niet opnieuw deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Hij steunt de huidige militaire machthebber Abdel-Fattah El-Sisi, mocht die zich kandidaat stellen.

Overtuigend

Gabber Nassar, hoogleraar Grondwettelijk Recht aan de Universiteit van Caïro en een van de auteurs van de nieuwe grondwet, vindt het referendum legitiem. “De groepen die de nieuwe grondwet verwerpen, zijn extremisten die de revolutie van 30 juni weigeren te erkennen als een volksopstand”, zegt hij. “De pogingen van de Broederschap en bevriende organisaties om te mobiliseren tegen de nieuwe grondwet zullen falen, met vooral omdat ze door de Egyptenaren in verband worden gebracht met de terroristische aanvallen die de veiligheid van de staat bedreigen.”

Nassar is van mening dat de Moslimbroederschap, die het referendum formeel boycot, “in het geheim hun volgelingen aanspoort om te gaan stemmen tegen de grondwet, omdat ze het gewend zijn in het donker te opereren. Maar ik denk dat het resultaat nog steeds een overtuigend “ja” zal zijn.”

Vrijheden

Volgens de hoogleraar zijn er weinig gelijkenissen tussen de nieuwe grondwet en de versie die onder Morsi is opgesteld. De grondwet onder Morsi was gewijd aan de dominantie van één politieke strekking, terwijl het nieuwe voorstel volgens Nassar gericht is op de vrijheden en rechten van gemarginaliseerde en religieuze minderheden en mensen die in alle voorgaande grondwetten uit de boot vielen.

Niet iedereen is even enthousiast. “We moeten dit zien als een interim-grondwet, omdat hij is opgesteld door een niet-verkozen commissie”, zegt Adel Ramadan, adviseur voor het Egyptische Initiatief voor Individuele Rechten, een onafhankelijke organisatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.