Eigenaar kritische nieuwszender vlucht Venezuela uit

Guillermo Zuloaga, eigenaar van de televisienieuwszender Globovisión, is Venezuela uit gevlucht om een arrestatie te vermijden. Globovisión staat bekend om zijn kritische houding ten aanzien van president Hugo Chávez. Ondertussen belandde een kritische journalist in de cel en werd een onderzoek gestart naar fotografen die minder fraaie beelden hadden laten zien.
Het parket beschuldigt Zuloaga en zijn zoon van woekerpraktijken in de autohandel. Ze hebben een autohandel maar zouden privé 24 auto’s verkocht hebben voor prijzen die hoger liggen dan de marktprijzen. Ze moesten zich een tijdlang elke donderdag bij justitie aanbieden. Op 11 juni vroeg de rechter hun aanhouding.
Tegen Guillermo Zuloaga loopt nog een tweede zaak, voor minachting van het staatshoofd. In maart verklaarde hij op een toespraak voor de Inter-Amerikaanse Persvereniging op het eiland Aruba dat president Chávez tijdens de staatsgreep van 11 april 2002 het bevel had gegeven om op de honderdduizenden manifestanten te schieten. Scherpschutters doodden toen negentien manifestanten, zowel voor- als tegenstanders van Chávez, maar nooit werden de verantwoordelijken gevonden.
Op 14 juni liet de regering ook beslag leggen op de Banco Federal, de achtste bank van land, die al maanden financiële problemen heeft. De bank is eigendom van Nelson Mezerhane, vennoot van Zuloaga in Globovisión. Zuloaga en Mezerhane verklaarden dat de maatregelen tegen hen een vergelding zijn voor hun weigering om programma’s te wijzigen, presentatoren te ontslaan en de kritische toon in de journaals te temperen. “Het zijn maatregelen om Globovisión te wurgen, want het is de enige televisiezender die kritisch blijft voor de regering en aandacht heeft voor ons protest en de eisen van de bevolking”, zegt Pedro Rondón, leider van de metaalvakbond in het zuidoostelijke Guayana.

Nepotisme


Ondertussen heeft een andere rechtbank journalist Francisco Pérez tot 45 maanden cel en 18.500 dollar boete veroordeeld wegens minachting van de burgemeester van Valencia, Edgardo Parra. In zijn column had Pérez Parra van nepotisme beschuldigd omdat die verscheidene familieleden op belangrijke posten zou hebben benoemd.
De autoriteiten in de noordwestelijke staat Falcón begonnen een onderzoek naar fotografen die beelden hebben verspreid van rottende voedingswaren in opslagplaatsen van de overheid.
En tegen de zetel van Cadena Capriles, uitgever van drie populaire dagbladen in de hoofdstad, vonden aanslagen met molotovcocktails plaats. De amateuristisch gemaakte projectielen veroorzaakten geen slachtoffers of materiële schade.

Verstikken


De zaken tegen Zuloaga en Pérez maken deel uit van een poging om de “vrijheid van meningsuiting in het land te verstikken”, zegt Carlos Correa van de niet-gouvernementele organisatie Espacio Público. “De regering heeft als strategie opinies en ongunstige berichten te penaliseren tot de vrijheid van meningsuiting verstikt wordt”, zegt Gustavo Hernández, directeur van het Onderzoeksinstituut voor Communicatie van de Centrale Universiteit.
De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten stuurde de Venezolaanse regering een brief waarin ze de “consensus” tussen regering en justitie “zorgwekkend” noemt. In een interview met de BBC wuifde Chávez de kritiek van de commissie weg aangezien ze “staatsgrepen heeft gesteund” in Amerika.
Ondertussen herhaalde de Beweging voor een Noodzakelijke Journalistiek haar steun aan Chávez. Dat het optreden van justitie een aanval op de vrijheid van meningsuiting zou zijn, noemt ze “een manipulatie van de feiten” en een onderdeel van “een lange reeks van verklaringen die tegen Venezuela gericht zijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.