Eilanden betalen het klimaatgelag

Cheick Sidi Diarra is een hoge diplomaat uit Mali, die op dit moment ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties is en Hoge Vertegenwoordiger voor de Minst Ontwikkelde Landen (MOL), Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling (SIDS) en Ontwikkelingslanden zonder Toegang tot de Zee (LLDN). MO* stelde hem drie vragen over economische ontwikkeling en klimaatddreiging voor de kleine eilandstaten.

  • Gie Goris Cheick Sidi Diarra. Gie Goris

Er zijn 52 landen of gebieden op de VN-lijst van ‘small island developing states’. Namen als Kaapverdië, Aruba en Frans Polynesië roepen vooral beelden op van witte stranden en azuurblauwe oceanen. Zijn zij het paradijs op aarde?

Cheick Sidi Diarra: Van de 52 eilandstaten of -gebieden die tot de SIDS-categorie behoren, zijn er acht die de status van minst ontwikkelde landen hebben, zoals Haïti en Papoea-Nieuw-Guinea. De andere hebben een bruto nationaal product dat hen tot middeninkomenslanden maakt, zoals Cuba of Mauritius, of zelfs tot rijke landen, zoals Singapore en Bahrein. Maar bijna allemaal zijn ze uiterst kwetsbaar, zowel economisch als ecologisch. Ze hebben een kleine bevolking en zijn meestal ver van de economische centra gelegen, waardoor de invoer van goederen extra duur wordt. Bovendien zijn de meeste erg afhankelijk van één of twee economische sectoren, met name van toerisme en de bankensector. Die eenzijdigheid is bedreigend, maar bovendien is zowel het toerisme als – zo is gebleken – de financiële wereld uiterst gevoelig voor externe schokken.

De financiële crisis van 2008 was zo’n schok, die zeker de fiscale paradijzen opgeschrikt heeft. Zijn er lessen getrokken?

Cheick Sidi Diarra: De bankensector heeft inderdaad rake klappen gekregen de voorbije jaren. Dat heeft een aantal landen zeker gestimuleerd om hun economie meer te diversifiëren en tegelijk meer regionaal te integreren. Door samen op te treden, worden de kleine landen aantrekkelijker voor buitenlandse investeringen en kunnen ze tegelijk betere prijzen bedingen voor invoer en voor diensten.

De voornaamste bedreiging voor de kleine eilandstaten wordt gevormd door de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel. Kunnen deze eilanden daar wat aan doen?

Cheick Sidi Diarra: Ze hebben nationale actieplannen voor het voorkomen van een stijging van de temperatuur met meer dan 2 graden Celsius deze eeuw en voor de aanpassing van het land aan de verandering die nu al bezig is. Dat kan gaan over het ophogen van het land, het versterken van de kuststrook, het beschermen van mangrovewouden, het beschermen van de zoetwaterbronnen… Men zoekt nu middelen om die plannen ook te kunnen uitvoeren. Intussen zijn de kleine eilandstaten erg gefrustreerd over het feit dat de grote en rijke industrielanden niet tot een ambitieus en effectief nieuw klimaatakkoord komen. Ze vrezen dat zij de prijs zullen betalen voor de passiviteit van anderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.