Eilandstaatje bereidt verhuis van volledige bevolking voor

De stijgende zeespiegel dwingt kleine eilandstaten tot drastische oplossingen: Kiribati heeft land aangekocht in Fiji om de hele bevolking te kunnen verhuizen als er geen andere uitweg meer is.

  • AP / Richard Vogel Luchtfoto van de Tarawa atol, waarop de 'hoofdstad' van Kiribati ligt. AP / Richard Vogel

Kiribati, een piepklein eilandstaatje in de Stille Oceaan, bestaat uit 32 atollen waarop ongeveer honderdduizend mensen wonen. De atollen steken nauwelijks enkele meters boven de zeespiegel uit, en de gevolgen van het veranderende klimaat zijn er nu al merkbaar.

De Kiribatische president Tong liet weten dat de overheid op zoek ging naar maatregelen om de eilanden te wapenen tegen de stijgende zeespiegel, maar dat die er eigenlijk niet zijn. De inwoners vechten dagelijks tegen de klimaatverandering, maar Kiribati is afhankelijk van de manier waarop andere landen de klimaatverandering aanpakken.

Worst case

“Dit is een laatste toevluchtsoord, er is geen weg terug”, zegt hij in de krant Fiji Times. “Onze mensen zullen moeten verhuizen als het getij onze huizen en dorpen bereikt.”

Kiribati is daarom op zoek naar land in Fiji, zo’n 2000 kilometer verderop, om de bevolking in geval van nood te verhuizen. “Het zijn goed opgeleide arbeiders”, aldus de president. “Ze kunnen een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij die ze opneemt.”

Tong heeft de aankoop van zo’n 2000 tot 2500 hectare in gedachten, maar wacht op goedkeuring van het parlement om met de formele onderhandelingen te beginnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.