'Einde militaire rol Oost-Congolese M23'

De vredesonderhandelingen tussen de rebellengroep M23 en de Congolese regering liepen vast op vrijdag 25 oktober. De gewapende strijd werd hervat en het Congolese leger (FARDC) kreeg hierbij de hulp van de Verenigde Naties. Het FARDC sloeg erin om gisteren,maandag 28 oktober, de rebellen terug te drijven tot de Rwandese grens. Martin Kobler, het hoofd van Monusco, de VN-troepenmacht in Oost-Congo, zegt dat de M23 op militair vlak nu niet veel meer voorstelt.

  • MONUSCO/UN Speciaal vertegenwoordiger van de VN-missie in de DRC en hoofd van Monusco, Martin Kobler. MONUSCO/UN

Op vrijdag 25 oktober strandden de onderhandelingen tussen de Democratische Republiek Congo (DRC) en de rebellengroep M23. Nochtans vonden de twee partijen gelijke grond over heel wat zaken. De regering wou echter de eis van M23 om amnestie te verlenen aan de hele groepering niet inwilligen. Ze wou al helemaal niet dat de M23 zich zou integreren in het FARDC, een tweede eis van de militaire rebellengroep.

Een woordvoerder van de M23 is een andere mening toegedaan over het mislukken van de onderhandelingen: ‘De politieke wil bij de Congolese regering ontbreekt’.

Blauwhelm komt om

Na de mislukking van de onderhandelingen werd de gewapende strijd hervat. Op zondag kwam bij een aanval van de M23 een Tanzaniaanse VN-soldaat om het leven in Kiwaja, Noord-Kivu. De secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelde de aanvallen ‘in de krachtigste bewoordingen’ en verwees naar de VN-resolutie 2098/2013. Deze resolutie van maart creëerde een ‘interventiebrigade’ die de burgerbevolking moet beschermen tegen M23 en andere gewapende rebellengroepen in Oost-Congo.

Het FARDC, met behulp van de VN-interventiebrigade, maakte een snelle opmars. Een belangrijke overwinning voor het DRC is de herovering van Rumangabo, de grote legerbasis die vorig jaar ten prooi viel aan de rebellen. De M23 was hier al vertrokken voor het FARDC arriveerde. Ook Kiwaja, waar de VN-soldaat het leven liet, is nu in handen van Monusco en FARDC. M23 zou momenteel gevestigd zijn in het Rutshura gebied, kortbij de grens met Rwanda.

Te vroeg gejuicht

‘Ik hoop dat ze nu voldoende gekastijd zijn zodat we terug aan de onderhandelingstafel komen te zitten’, zegt Gérard Araud, Franse ambassadeur bij de VN. Kobler ziet het positief in.

Vertegenwoordigers van M23 in Oeganda, echter, zeggen dat hun terugtrekking slechts tijdelijk is. Momenteel zijn ze zich aan het hergroeperen voor een volgende stap. Ook op Twitter signaleerde de rebellengroep dat ze niet van plan zijn de strijd zomaar stop te zetten

Nog meer geweld

Zelfs indien de M23 de wapens zou neerleggen, wil dat niet zeggen dat het Congolese leger verlost is van gewapende milities. De M23 is misschien de grootste in haar soort, maar de voorbije weken demonstreren nog eens dat ook andere groeperingen veel schade kunnen aanrichten. Door wapens van de Mayi-Mayi-Cheka militie, soms in samenwerking met Raïa Mutomboki, stierven 34 burgers uit de Masisi streek in Oost-Congo. Talloze huizen werden verbrand of vernield. Masisi werd omwille van haar vele grondstoffen en strategische ligging al vaak het slachtoffer van conflict tussen de Congolese regering en milities.

Vandaag vielen gewapende mannen de militaire politie in Lumbubashi aan, de hoofdstad van de provincie Katanga in het Zuid-Oosten van de Congo. Volgens de nationale veiligheidsdienst zou het gaan om de separatistische groepering Bakata-Katanga.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.