Ethiopië gaat IJsland achterna

Ethiopië heeft een miljardendeal ondertekend om aardwarmte te ontwikkelen in het land. Het kiest voor IJslandse technologie om 1000 megawatt aan geothermische energie op te wekken.

  • New Zealand Trade & Enterprise Een geothermische centrale in Nieuw-Zeeland. New Zealand Trade & Enterprise

De energiecentrale komt op zo’n 200 kilometer van de hoofdstad Addis Abeba. In een eerste fase wordt tegen 2018 een centrale gebouwd met een capaciteit van 500 megawatt. Het is met een totale investering van 4 miljard dollar de grootste directe buitenlandse investering ooit in Ethiopië.

De centrale, het eerste geothermische project in Ethiopië, moet tegen 2021 een capaciteit van 1000 megawatt bereiken. Maar de hele site is goed voor een geschatte capaciteit van 3000 megawatt. Daarmee is het een van de grootste geothermische sites ter wereld.

“Dit is een historisch moment voor ons allemaal – Ethiopië naar de voorhoede van geothermische ontwikkeling brengen”, zegt ceo Gudmundur Thoroddsson van Reykjavik Geothermal, het Amerikaans-IJslandse bedrijf achter het project. Volgens

Thoroddsson is aardwarmte ideaal voor Ethiopië, een land dat kwetsbaar is voor veranderende weersomstandigheden en schommelende olieprijzen. “Het is een energiebron die erg betrouwbaar is, altijd beschikbaar is en niet afhangt van het weer”, zegt hij. “Het past dus zeer goed in de energiemix.”

Export

Als het project in 2021 helemaal voltooid is, zal het genoeg energie leveren voor lokale consumptie en voor export naar het buitenland, zegt Miret Debebe, hoofd van het Ethiopische energiebedrijf Electric Power Corporation. “Geothermie is een van onze meest aantrekkelijke energiebronnen”, zegt ze. “De handel met onze buurlanden zal aanzienlijk groeien.”

De aardwarmtecentrale is niet het eerste grote project in Ethiopië op het vlak van hernieuwbare energie. Het land bouwt een aantal stuwdammen waaronder de enorme Grand Renaissance-dam op de Nijl, met een capaciteit van 6000 megawatt de grootste stuwdam in Afrika.

De Ethiopische overheid hoopt het land klimaatneutraal te kunnen maken tegen 2025.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.