Ethiopische overheid verkoopt zelf suiker en olie

De Ethiopische overheid verkoopt zelf suiker en olie aan Ethiopische consumenten, nadat winkeleigenaars hebben geweigerd om hun producten te verkopen onder winstlimieten die de regering heeft ingesteld. Die limieten dienen om de stijgende voedselprijzen tegen te gaan.

Nadat Ethiopië winstlimieten instelde voor achttien basisvoedselproducten, onstond er in januari een tekort aan suiker, olie en andere producten in de winkels. De maximumprijzen waren een poging van de regering om voedselrellen zoals in Tunesië te voorkomen.

Verkopers klagen aan dat ze door de maximumprijzen geen winst kunnen maken. Ze zien de maatregel ook als een stap in een grotere inmening van de overheid in de economie. ‘De overheid heeft de laatste jaren een steeds grotere zeg in economie, zelfs meer dan tien jaar geleden’, zegt voorzitter van de Ethiopische Kamer van Koophandel Eyessus Work Zafu aan de nieuwssite Voanews.com.

De Ethiopische overheid beschuldigt de verkopers ervan kunstmatige tekorten te creeëren. ‘De winstlimieten van vier procent op suiker en zes procent op palmolie zijn genoeg om de kosten te dekken’, zegt Efrem Woldesellassie, hoofd van het regelgevende departement van het ministerie van Handel en Industrie. Woldesellassie zegt dat het om een tijdelijke maatregel gaat.

Geen uitzondering in Oost-Afrika

Economisten betwijfelen of de winstlimieten iets doen aan de stijgende kosten in de voedselindustrie. In februari, een maand nadat de maatregel van kracht was, werd er een inflatie opgetekend van veertien procent in een rapport van het Ethiopisch Centraal Agentschap voor Statistieken. Dat agentschap kondigde ook aan dat de prijsindex van consumenten in maart 25 procent hoger was dan een jaar geleden. Door een stijging van veertien procent in de brandstofprijzen, verwachten de Ethiopische economisten een verdere inflatiestijging in april.

De hoge voedselprijzen zijn mede te wijten aan droogtes in het zuiden en zuid-oosten van het land. In Ethiopië zijn volgens een schatting van een nationaal hulpagentschap 3,2 miljoen mensen ondervoed. De situatie in Ethiopië is geen uitzondering in Oost-Afrika. Ook in Soedan, Burundi, Oeganda en Tanzania voelen zowel de consumenten als de zakenlui de nadelige gevolgen van een combinatie van droogtes en stijgende voedsel- en brandstofprijzen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.