'EU afhankelijk van grondstoffenimport is kwetsbaar'

De EU moet zelf meer eiwitrijke gewassen gaan telen en strategische partnerschappen aangaan met andere landen om de aanvoer van meststoffen veilig te stellen. Dat staat te lezen in een Nederlands advies aan de Europese Commissie. De grote afhankelijkheid van de import van soja, fosfaat en kalium maakt de voedselzekerheid in de EU kwetsbaar.

  • OCP De fosfaatmijn van Merah Lahrach in Marokko. Europa heeft minder dan een halve procent van de wereldreserves voor fosfaat ter beschikking, Marokko heeft veruit de grootste voorraden. OCP

Om zijn (landbouw)toekomst veilig te stellen, moet de EU minder afhankelijk worden van de import van grondstoffen. Dat concludeert het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving in een advies aan de Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma en de Europese Commissie. Uit het advies blijkt onder meer dat de wereldwijde voorraad economisch rendabel te winnen kali en fosfaat toereikend is voor respectievelijk 288 en 370 jaar, maar er zou veel eerder schaarste op de markt kunnen ontstaan door geopolitieke spanningen of marktmanipulatie door kartels van private bedrijven of staatsbedrijven.

Dat laatste is volgens de voorzitter van het Platform, Wouter Van der Weijden, al het geval op de markten voor kunstmest op basis van fosfaat en kalium. Mede daarom ziet Van der Weijden wereldwijd de rol van staatsbedrijven groter worden: “Een grondstoffenexporterend land kan zijn export beperken vanuit protectionisme, prijsopdrijving of als drukmiddel om een importerend land te bewegen tot concessies op economisch of politiek terrein.” En daarbij lijkt de Europese Unie kwetsbaar.

Marokkaan fosfaat

Op de kalimarkt beschikt de EU slechts over twee procent van de wereldwijde reserves terwijl voor fosfaat het percentage onder een half procent blijft. Europa kan de invoer wel betalen, het werkelijke probleem is de leveringszekerheid, zo staat te lezen in het advies. Daarom adviseert het de EU om strategische partnerschappen aan te gaan met bijvoorbeeld Marokko, het land met veruit de grootste fosfaatreserves op de wereldmarkt. Bij de fosfaatwinning in Marokko zijn de productieverliezen relatief groot en treden milieuproblemen op. De EU zou het land op milieutechnisch terrein kunnen helpen, in ruil voor leveringszekerheid.

Bij kali is de blik gericht op Canada en Rusland. “Hier kan ook worden samengewerkt met China, een andere grote importeur. Samen kunnen we werken aan een betere recycling”, aldus Van der Weijden.

Eigen eiwit eerst

Wat betreft soja is de Europese veehouderij voor 70 procent van haar plantaardige eiwitvoorziening, uitgezonderd gras, afhankelijk van import. Brazilië en Argentinië zijn de grootste leveranciers, maar China koopt steeds grotere volumes soja op. “Volgens onze berekeningen kan de EU binnen elf jaar zonder het graanareaal terug te dringen voor een substantieel deel zelfvoorzienend worden. Het is dus geen technisch probleem maar een politieke keuze.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.