Europese landbouw in cijfers

Ondanks het dalend aantal boeren, blijft landbouw een vitaal domein voor Europa.

  • Joost J. Bakker IJmuiden Agro-food neemt bijna 7 procent van EU-export voor zijn rekening. Joost J. Bakker IJmuiden

39,4 procent van het Europese budget gaat naar landbouw, zo’n 55 miljard euro per jaar van het totale jaarbudget van 120 miljard euro. (In 1984 was dat nog 71 procent!). Dat aandeel is zo groot omdat landbouw, als geen ander domein, door de lidstaten nagenoeg volledig is overgelaten aan Europa.

50 procent van het Europese grondgebied wordt in geslag genomen door landbouw, waardoor die landbouw een doorslaggevende impact heeft op de inrichting van het landschap en het beheer van onze natuurlijke rijkdommen. Als economische pijler staat de voedingsindustrie aan de top van de verwerkende industrie in Europa.

De EU is een belangrijke exporteur van landbouwproducten op de internationale markt, met een aandeel van 17 procent in de internationale handel. Van de totale export van de EU neemt agro-food 6,8 procent in.

De EU is de grootste importeur van landbouwproducten ter wereld. In 2007 was dat om en bij de 20 procent van de wereld landbouwimporten (78 miljard euro). Wijzigingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU zullen dus ook hun impact hebben op de rest van de wereld.

 

Lees ook:

  • Een landbouw uit balans, het eerste deel van dit dossier, over de problemen waar de huidige Europese landbouw mee te kampen heeft.
  • Een groenere en meer rechtvaardige EU-landbouw, het tweede deel van dit dossier, over de richting de EU haar landbouwbeleid in wil sturen en met welke stappen ze dit gaat doen.
  • De maatschappij op dieet, het derde deel van dit dossier, waarin enkele experts hun bedenkingen bij de hervorming van het GLB formuleren en pleiten voor een grondige omslag in consumptie- en productiepatronen, die verder gaat dan enkel de landbouwsector.
  • Het interview met Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, over de toekomst van landbouw.
  • De EU-landbouw in de wereld, over de verhouding tussen de Europese landbouw en de wereldhandel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.