Europese nultolerantie voor Israëlische nederzettingen

In juli maakte Europa de nieuwe richtlijnen bekend voor de samenwerking met Israël, in het kader van Horizon 2020. In dat nieuwe Europese zevenjarenprogramma voor onderzoek en innovatie, dat in januari 2014 van start gaat, is Israël het enige niet-Europese land dat volwaardig partnerschap geniet. Voor het eerst stelt Europa zeer duidelijk dat fondsen, leningen en toelages niet langer kunnen worden gebruikt om Israëlische entiteiten of activiteiten met duidelijke banden in de bezette gebieden te financieren.

  • CC Jay Voorhees Een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. CC Jay Voorhees

Palestijnse overheden en organisaties juichen die richtlijnen toe als een eerste concrete stap van Europa tegen de continue bouw van de Israëlische nederzettingen. Israël van zijn kant liet al eerder weten zich terug te trekken uit het samenwerkingsprogramma als de territorialiteitsclausule niet wordt aangepast. ‘Daarmee dreigen Europese onderzoeksinstituten en –bedrijven hun toegang tot Israëlisch grensverleggend onderzoek en innovatie te verliezen’, luidde de officiële Israëlische reactie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep begin september, tijdens een topontmoeting met de Europese buitenlandministers in Vilnius, op om de implementatie van de richtlijnen uit te stellen. Volgens Kerry bemoeilijken de nieuwe Europese voorwaarden immers de huidige vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Volgens het persagentschap Reuters kon Kerry op veel begrip rekenen bij de Europese ministers.

De nieuwssite EUobserver berichtte eerder al dat de Europese dienst voor Extern Optreden had laten weten dat de richtlijnen afgezwakt zouden worden. ‘Waar ze dat vandaan hebben, weet ik niet maar zoals Catherine Ashton (de hoge vertegenwoordiger voor het Europese Buitenlands Beleid, td) al zei, is de EU niet van plan om de richtlijnen aan te passen’, reageert Maja Kocijancic, een van Asthons woordvoerders. ‘Wel doen we er alles aan om dit met de grootste omzichtigheid te behandelen, want we willen de band met onze trouwe partner Israël niet kwijt. Maar de richtlijnen zijn volledig in lijn van de positie die Europa ook bij het vorige samenwerkingsprogramma innam. Het verschil is dat alles nu op papier staat.’

In de voorbije zeven jaar is, ondanks die Europese positie, toch 0,3 procent van de Europese financiële middelen voor onderzoek gegaan naar Israëlische instituten met banden in nederzettingen. ‘Dat moet nu nul procent worden’, aldus Kocijancic.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.