Ezel is terug in straatbeeld Gaza-Stad

De vuilniswagens staan stil in Gaza-Stad. Dat is het gevolg van een brandstoftekort dat het dagelijks leven op vrijwel alle fronten beïnvloedt, ook als het gaat om de afvalinzameling en andere vitale diensten. Dus wordt de ezel weer ingezet om te helpen.

  • Mohammed Omer/IPS Een Palestijns kind op een ezelkar, naast een afvalbak in Gaza-Stad. Mohammed Omer/IPS

Abu Hesham kan met zijn ezelkar maar in een paar straten vuilnis ophalen. In de wijk Barcelona in Gaza-Stad puilen de vuilnisbakken uit. Een bekend beeld sinds benzine schaars werd. Als de 33-jarige Hesham naar de vuilstort rijdt, kan hij zijn afval wegens ruimtegebrek alleen nog in de wegberm kwijt. “Wat moet ik anders?”, zegt hij, terwijl hij om 7.00 uur ‘s ochtends door de mistige straten van Gaza rijdt.

De stank van rottend afval wordt steeds erger. De inwoners van Gaza proberen het afval te verbranden om het risico op infectie te beperken. In de lucht hangt donkere rook. Frisse lucht kent Gaza-Stad momenteel niet.

Morsi

Mahmoud Abu Jabal (55) reist met zijn ezel door de straten van Gaza-Stad. Zijn tienjarige zoon loopt op blote voeten achter hem aan, tussen het afval door.

In de afgelopen jaren was de door oorlog verscheurde Gazastrook afhankelijk van brandstof uit Egypte. Die kostte 3,5 Israelische shekel (0,73 euro) per liter. Maar in juli sloot Egypte alle aanvoertunnels naar Gaza, in een poging de islamitische Hamasbeweging dwars te zitten. Hamas was een bondgenoot van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi. De gemeente zegt dat brandstof uit Israël te zwaar belast is. Daarvoor moet het dubbele betaald worden, zo’n 7 shekel (1,46 euro).

Abu Jabals heeft het drukker gekregen in de afgelopen twee weken. Voorheen haalde hij alleen afval op bij een ziekenhuis in Gaza. Nu in de hele stad. “Dit is mijn enige inkomstenbron. Ik moet er 12 kinderen en een ezel van te eten geven.”

Jabal is ziek en heeft geen ander werk, als de vuilniswagens weer gaan rijden. Hij verdient ongeveer 700 shekel (146 euro), maar dat is onvoldoende om van te leven.

Turkije

Om de straten van Gaza schoon te houden, is ongeveer 150.000 liter benzine per maand nodig. Daar komt nog 7.000 liter dieselolie bij, om te voorzien in schoon water en sanitaire behoeften.

De afvalberg wordt niet alleen veroorzaakt door brandstoftekort. De belangrijkste elektriciteitscentrale zit ook zonder brandstof, waardoor inwoners van Gaza ongeveer 18 uur per dag zonder stroom zitten.

Verder naar het noorden in de Gazastrook, in Beit Lahia, waarschuwen gezondheidsfunctionarissen voor het risico op een milieuramp. Burgemeester Khalil Matar is bang dat het riool overstroomt als gevolg van stroomuitval en dumping van afvalwater. De overheid heeft onvoldoende geld om alle salarissen te betalen, zegt hij.

Turkije heeft toegezegd 16.700 liter brandstof te doneren als tijdelijke oplossing. Dat is volgens de autoriteiten van Gaza-Stad echter hooguit voldoende voor een paar dagen.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Likoed Nederland

Tsja, de Egyptenaren vinden dat hun brandstof-subsidie alleen voor Egyptenaren bedoeld is. Geef ze eens ongelijk.

Johan

maak van afval elektriciteit en brandstof om meer afval te kunnen ophalen ? of is zulke technologie niet toegelaten door de buren ? http://www.beautifuel.co.za/files/waste_to_fuel_presentation_client.pdf

LEES OOK

Foto: Kashfi Halford (CC BY-NC 2.0)
Tien jaar na de inname van de Gazastrook door Hamas, verslechteren de leefomstandigheden van de 2 miljoen mensen in de Palestijnse enclave ‘verder en sneller’ dan voorspeld was in 2012, zeggen
© Marlies Van Coillie
De Gentse muzikant Thomas Noël bezocht met zijn project “The City’s Song” de Palestijnse politieke hoofdstad Ramallah.
Andrew E. Larsen (CC BY-ND 2.0)
Eén op de vijf inwoners van Israël is Arabisch, of Palestijns.
© Willem De Maeseneer
Sinds gisteren bezet Israël de Palestijnse gebieden al vijftig jaar. Wat is dat, onder militaire bezetting leven? Hoe is de situatie geëvolueerd in vijftig jaar?
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.