FAO acht radicale wijziging eetgewoonten noodzakelijk

Wereldvoedselorganisatie FAO en Bioversity International publiceren een boek dat pleit voor meer duurzame en diverse eetgewoonten. Zij bestempelen het voedselvraagstuk als een vraag naar de kwaliteit en niet de kwantiteit van landbouwproductie. De landbouw moet met andere woorden diverse producten voortbrengen met een hoge voedingswaarde en niet met slechts drie gewassen (graan, maïs en rijst) de wereld willen voeden.

  • FAO/Bioversity FAO/Bioversity

Meer dan 900 miljoen mensen lijden honger en ongeveer twee miljard mensen ontberen gezonde en gevarieerde voeding. Tezelfdertijd kampt 1,5 miljard mensen met overgewicht of obesitas. Landbouwers zijn de voorbije decennia steeds meer voedsel gaan produceren, maar voedselsystemen en voedingsgewoonten zijn daardoor niet duurzamer geworden.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Daarom maken FAO en Bioversity International in het boek Sustainable diets and biodiversity duidelijk dat het aspect kwantiteit te veel aandacht krijgt bij de zorg om de voedselvoorziening van een groeiende wereldbevolking. Ongezonde eetgewoonten en de milieu-impact van voedselproductie maken het dringend nodig om naar de kwaliteit van het voedselsysteem te kijken.

Intensieve landbouw, handel en transport hebben voedingswaren wereldwijd beschikbaar gemaakt. Keerzijde van de medaille is dat de eetgewoonten van veel mensen zijn verschraald. Ze voeden zich met een beperkt aantal goedkope producten die rijk zijn aan energie. Vaak is de voedingswaarde bedroevend en de productie ervan milieuvervuilend.

Van de plantaardige voedingsmiddelen die mensen nuttigen, leveren graan, rijst en maïs 60 procent van de energie-inname. In ontwikkelingslanden ruilen inwoners met een stijgend inkomen deze basisvoedingswaren voor dierlijke producten en voedingswaren die rijk zijn aan vet en suiker. Dat is niet alleen nadelig voor de volksgezondheid, maar ook voor het milieu. Het boek beschrijft namelijk hoe moderne eetgewoonten en landbouwpraktijken een belangrijke oorzaak zijn van biodiversiteitsverlies.

Kenia als voorbeeld

De landbouw zou vele honderden of zelfs duizenden vergeten gewassen (en dieren) kunnen produceren waarmee een meer duurzaam dieet kan worden samengesteld. De FAO geeft Kenia als voorbeeld omdat een aantal traditionele planten dankzij promotie opnieuw een plek heeft verworven in het dieet van meer mensen dan alleen de armen. Gelijkaardige inspanningen gebeuren in India met oude landbouwgewassen zoals quinoa.

Download het boek Sustainable diets and biodiveristy hier.

LEES OOK

CC Elliott Brown
De Britse supermarktketen Sainsbury's gaat één van zijn filialen volledig van energie voorzien met voedselafval.
CC SantiMB
De Spaanse overheid creëert 39 nieuwe zeereservaten voor de bescherming van bedreigde vogelsoorten. De oppervlakte beschermd gebied wordt daarmee 20 maal zo groot.
Als het bestaande landbouwareaal wereldwijd beter gebruikt wordt, kunnen 4 miljard extra mensen gevoed worden.
Met een nieuwe selfie-campagne wil het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties jongeren een stem geven in de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN voor de periode na 2015.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.