FAO acht radicale wijziging eetgewoonten noodzakelijk

Wereldvoedselorganisatie FAO en Bioversity International publiceren een boek dat pleit voor meer duurzame en diverse eetgewoonten. Zij bestempelen het voedselvraagstuk als een vraag naar de kwaliteit en niet de kwantiteit van landbouwproductie. De landbouw moet met andere woorden diverse producten voortbrengen met een hoge voedingswaarde en niet met slechts drie gewassen (graan, maïs en rijst) de wereld willen voeden.

  • FAO/Bioversity FAO/Bioversity

Meer dan 900 miljoen mensen lijden honger en ongeveer twee miljard mensen ontberen gezonde en gevarieerde voeding. Tezelfdertijd kampt 1,5 miljard mensen met overgewicht of obesitas. Landbouwers zijn de voorbije decennia steeds meer voedsel gaan produceren, maar voedselsystemen en voedingsgewoonten zijn daardoor niet duurzamer geworden.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Daarom maken FAO en Bioversity International in het boek Sustainable diets and biodiversity duidelijk dat het aspect kwantiteit te veel aandacht krijgt bij de zorg om de voedselvoorziening van een groeiende wereldbevolking. Ongezonde eetgewoonten en de milieu-impact van voedselproductie maken het dringend nodig om naar de kwaliteit van het voedselsysteem te kijken.

Intensieve landbouw, handel en transport hebben voedingswaren wereldwijd beschikbaar gemaakt. Keerzijde van de medaille is dat de eetgewoonten van veel mensen zijn verschraald. Ze voeden zich met een beperkt aantal goedkope producten die rijk zijn aan energie. Vaak is de voedingswaarde bedroevend en de productie ervan milieuvervuilend.

Van de plantaardige voedingsmiddelen die mensen nuttigen, leveren graan, rijst en maïs 60 procent van de energie-inname. In ontwikkelingslanden ruilen inwoners met een stijgend inkomen deze basisvoedingswaren voor dierlijke producten en voedingswaren die rijk zijn aan vet en suiker. Dat is niet alleen nadelig voor de volksgezondheid, maar ook voor het milieu. Het boek beschrijft namelijk hoe moderne eetgewoonten en landbouwpraktijken een belangrijke oorzaak zijn van biodiversiteitsverlies.

Kenia als voorbeeld

De landbouw zou vele honderden of zelfs duizenden vergeten gewassen (en dieren) kunnen produceren waarmee een meer duurzaam dieet kan worden samengesteld. De FAO geeft Kenia als voorbeeld omdat een aantal traditionele planten dankzij promotie opnieuw een plek heeft verworven in het dieet van meer mensen dan alleen de armen. Gelijkaardige inspanningen gebeuren in India met oude landbouwgewassen zoals quinoa.

Download het boek Sustainable diets and biodiveristy hier.

LEES OOK

© Brecht Goris
In de discussie over de aanpak van de economische crisis verdwijnt de ecologische component van die crisis al te vaak uit beeld. En dat is geen goed idee.
Vincent Huang (CC BY 2.0)
De inwoners van het Chileense deel van Patagonië willen van de regio Aysén een "levensreservaat" maken. Duurzame ontwikkeling moet er centraal staan.
© Trey Ratcliff
Ondanks aanzwellende kritiek zijn IJslandse walvisvaarders deze zomer opnieuw uitgevaren.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.