Filipijns leger in de clinch met tegenstanders vredespact

Filipijnse regeringstroepen zijn gisteren slaags geraakt met een schare radicale moslimrebellen die zich afzetten tegen het vredesakkoord dat zopas werd afgesloten. Minstens twee strijders raakten daarbij gewond. Hoewel het langverhoopte akkoord op zich een serieuze stap voortwaarts betekent, raken de gemoederen in het land maar niet bedaard. Vooral het zuiden blijft een broeihaard voor separatistische uitwassen.

  • CC Keith Bacongco Leden van het Moro Islamitische Bevrijdingsfront, de grootste islamitische afscheidingsbeweging in het zuiden van de Filipijnen. CC Keith Bacongco

Gisteren is het tot rellen gekomen tussen het Filipijnse leger en aanhangers van de Bangsamoro Islamitische Vrijheidsstrijders (BIFF), één van de splintergroepen van de moslimrebellen. Aanleiding: het nieuwbakken vredespact tussen de regering  en het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF), de grootste en invloedrijkste moslimrebellenbeweging van het land. Mogelijk voelen de kleinere, rivaliserende rebellengroeperingen zich uitgesloten en vereenzelvigen zij zich niet met de overeengekomen voorwaarden. Zij blijven ondertussen onverminderd voortstreven naar een eigen islamitische staat. In september vorig jaar vonden uit protest ook nog massale gijzelingen plaats.

Volgens kolonel Dickson Hermoso was de politie met ondersteuning van het leger onderweg om enkele rebellenleiders te arresteren toen het geweld uitbrak. Abu Misry, die fungeert als woordvoerder van de rebellen, beweert intussen dat de regeringstroepen het geweld hebben uitgelokt en dat zijn fractie uit is op vergeldingsacties.

Nieuw vredesplan

Het langverwachte vredesakkoord tussen de Filipijnse overheid en het elfduizend man sterke ‘Moro Islamitische Bevrijdingsfront’ werd afgelopen weekend nochtans  op optimisme onthaald.  De verzoenende overeenkomst voltrok zich in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Dat de gesprekken al sinds 1996 aan de gang zijn, benadrukt het complexe karakter van het onderhandelingsproces en onderlijnt nu ook het belang van deze finale doorbraak. Hoewel de precieze details nog moeten worden uitgeklaard en vrijgegeven, lijkt hiermee alvast een belangrijke stap richting vrede gezet.

Na afloop van de onderhandelingen liet de Filipijnse president  Benigno  Aquino via één van zijn woordvoerders weten dat ‘het akkoord onze broeders in Mindanao de gerechtvaardigde en duurzame vrede zal geven die zij willen.’ Het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao is al decennialang verwikkeld in een separatistische strijd. Moslimrebellen strijden er om een onafhankelijke, islamitische staat. Geschat wordt dat het aanslepend conflict door de jaren heen al aan zo’n 150 000 mensen het leven heeft gekost.  Het  merendeel van de Filipijnse bevolking is rooms-katholiek. Moslims vertegenwoordigen zo’n 5 à 10 procent van de bevolking en zijn vooral in het zuiden terug te vinden. 

In het akkoord zou onder meer te lezen staan dat de rebellengroepen zich moeten ontbinden en hun wapens moeten inleveren. Als tegenprestatie geeft de Filipijnse overheid meer autonomie aan de zuidelijke delen van het land, waaronder Mindanao. Vooral het aspect ‘ontwapening’ zou bij sommige rebellen in het verkeerde keelgat zijn geschoten.  Volgens sommige bronnen blijft het ook twijfelachtig of het MILF wel bij machte is om op zelfstandige basis de veiligheid in de zuidelijke streken te garanderen.  Nu het akkoord beklonken is, volgt de laatste en allicht moeilijkste stap: het in de praktijk brengen van het vredespact. Wat  zich gisteren afspeelde, bevestigt alvast het vermoeden dat die implementatie geen evidentie is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.