Fles water vervangt lamp

Studenten van het Massachusetts Institute of Technology hebben een innovatieve vervanging gevonden voor lampen: een plastic fles gevuld met water en bleekwater.

In sloppenwijken over de hele wereld moeten de woningen het vrijwel zonder licht stellen. De metalen golfplaten blokkeren al het daglicht, en er is vaak geen elektriciteit.

Onderzoekers van het prestigieuze MIT hebben daarom een bijzonder eenvoudige oplossing bedacht: de lichtfles, een plastic fles gevuld met water en bleekwater. De fles wordt opgehangen in een gat in het dak, dat vervolgens waterdicht gemaakt wordt. De bodem van de fles wordt op die manier een peertje, goed voor het equivalent van een 60-watt gloeilamp.

Het water in de fles zorgt ervoor dat het licht gebroken wordt en in alle hoeken schijnt. Het bleekwater heeft enkel tot doel om de ontwikkeling van bacteriën in het water tegen te gaan. Volgens de onderzoekers is de fles op die manier zo’n vijf jaar bruibaar.

In een eerste testproject zijn in de arme wijken van de Filipijnse hoofdstad Manila al duizenden van de flessen geïnstalleerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.