Gevecht Ecuador-Chevron krijgt Canadees staartje

De Ecuadoraanse Amazonegemeenschappen eisen 14,4 miljard euro van petroleumreus Chevron, als compensatie voor jarenlange milieuvervuiling. Ze dienden daartoe eind mei een klacht in bij het Hooggerechtshof van Ontario, nadat het bedrijf geweigerd had zich neer te leggen bij een boete opgelegd door een lokale Ecuadoraanse rechtbank vorig jaar. De klacht in Canada betekent een volgende episode in een proces dat al bijna twintig jaar aansleept.

  • Rainforest Action Network Een verlaten lozingsput van het toenmalige Texaco (nu Chevron) in de Ecuadoraanse Amazone. Rainforest Action Network

In februari 2011 werd Chevron veroordeeld tot een schadevergoeding van 7,1 miljard euro en publieke verontschuldigingen aan de getroffen gemeenschappen. De rechter legde een bijkomende voorwaardelijke straf van 6,8 miljard euro op voor als Chevron die verplichtingen niet zou nakomen. Door dat bedrag is de veroordeling een ongezien precedent en de op één na grootste milieuzaak uit de geschiedenis, na de 20 miljard dollar die van BP geclaimd wordt voor de olieramp in de Golf van Mexico.

Chevron ging in beroep, maar de uitspraak werd bevestigd door het Nationaal Gerechtshof van Ecuador. De Amerikaanse oliegigant bezit in Ecuador echter nagenoeg geen activa meer die kunnen worden aangewend voor de betaling van de boete. In Canada heeft hij die wel, onder meer een te ontginnen aandeel van twintig procent in de controversiële oliezandmijnen van Athabasca. ‘Als mijn cliënten niet betaald worden, zullen we Chevrons eigendommen hier in beslag trachten te nemen’, liet de Canadese advocaat van de Ecuadoranen in een persbericht weten.

Lozing kankerverwekkende stoffen

In 1993 begonnen inheemse gemeenschappen en boerengemeenschappen uit de noordoostelijke Amazoneregio een juridische strijd tegen Texaco, dat in 2001 werd overgenomen door Chevron. Nabij de Colombiaanse grens ontgon Texaco Petroleum tussen 1964 en 1992 een concessie van meer dan 40.000 hectare. Onderzoek in het kader van het proces wees uit dat alle voormalige productiesites besmet zijn met kankerverwekkende stoffen. Volgens Amazon Watch loosde het bedrijf miljarden liters vervuild water in nabije rivieren en liet het meer dan duizend afvalputten achter, die tot op vandaag giftige stoffen lekken.

Het proces werd aanvankelijk in New York gevoerd, maar na negen jaar aandringen (door Texaco zelf) werd het overgeheveld naar Ecuador. Spil van de aanslepende controverse is de aansprakelijkheid van het Ecuadoraanse staatsbedrijf Petroecuador, partner in de operaties van Texaco Petroleum. Chevron noemt het Ecuadoraanse vonnis ‘frauduleus, illegitiem en het gevolg van omkoperij’. Op de website The Amazon Post verspreidt het bedrijf zijn versie van de feiten en geeft het te kennen dat het de strijd nog niet staakt. Het einde van de juridische uitputtingsslag lijkt dan ook nog niet voor morgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Expert natuurlijke rijkdommen

    Wies Willems (1985) studeerde Germaanse Talen & Letterkunde en Conflict & Development Studies (Universiteit Gent).

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.