“Geweld in India is een aanslag op de Rechten van de Mens”

“Er zijn al zeker vijftig christenen vermoord, maar waarschijnlijk zijn het er veel meer. Er worden nog steeds lijken gevonden in de bossen waar gelovigen naartoe gevlucht zijn”, vertelt bisschop Sarat Chandra Nayak, ooggetuige en inwoner van de door geweld geteisterde Indiase deelstaat Orissa. “Het is tijd dat de internationale gemeenschap stappen onderneemt”, zei hij deze week bij Broederlijk Delen.
Kerken worden geplunderd en verbrand, christelijke scholen verwoest, pastoors aangevallen, een non werd levend verbrand, er zijn berichten over groepsverkrachtingen en duizenden families zijn hun huizen uitgevlucht, opgejaagd door radicale hindoe-organisaties. Sinds de religieuze agressie in het district Kandhamal weer is opgelaaid, lijkt het leven voor Indiase christenen in het gebied wel een horrorfilm. “Dit is geen geweld tegen christenen, dit is een aanslag op de Rechten van de Mens.”

Geweld


In India wonen veel verschillende godsdiensten naast elkaar: aanhangers van het hindoeïsme zijn in de meerderheid (82%), gevolgd door de moslims (11%) en daarna de christenen (2,5%). “In India mag je niemand bekeren. De hindoes menen keer op keer dat wij, de christenen, dat wel doen”, legt Nayak uit. “Maar het zijn vooral hindoes uit laagste kaste die zich vrijwillig bekeren tot het christendom om uit het kastensysteem te ontsnappen. Ik ben zelf ook op latere leeftijd bekeerd. Mijn familie behoorde tot de dalits of kastelozen, zij zijn letterlijk en figuurlijk onaanraakbaar.”
In Orissa, een oostelijke deelstaat van India, groeit sinds vorig jaar Kerstmis de spanning tussen de twee geloofsgemeenschappen. Toen werden er al vijf mensen vermoord, waardoor de relatie tussen de godsdiensten verder verstoord werd. Eind augustus dit jaar bereikte het geweld zijn hoogtepunt. Aanleiding was de moord op hindoeleider Swami Lakshmananda Bhubaneswar en enkele van zijn volgelingen. “De moorden werden opgeëist door een rebellengroep van maoïsten, maar de christelijke gemeenschap kreeg de schuld.  Daardoor heeft het geweld zich nu helaas ook uitgebreid naar andere deelstaten.” Volgens christelijke leiders in India is de situatie in Zuid-Azië nog nooit zo ernstig geweest. Er wordt gesproken van een etnische zuivering onder christenen.

Vuist


De bisschop beschuldigt de Indiase regering van schending van de mensenrechten: “De overheid heeft de mogelijkheid om iets te doen, maar het ontbreekt aan de wil om in te grijpen.” Nayak vreest dat de regering ook niet van plan is in te grijpen. “De verkiezingen staan voor de deur en de regering is bang om afgeschilderd te worden als anti-hindoe en daardoor stemmen te verliezen.”
Misschop Nayak roept nu de internationale gemeenschap op om de Indiase overheid onder druk te zetten. “Het is tijd dat  er een vuist gemaakt wordt tegen deze gruweldaden. Alleen dan kan het geweld gestopt worden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.