"Ggo’s zijn geen oplossing voor de voedselcrisis, integendeel"

Sommigen zien in genetisch gewijzigd voedsel een uitweg voor de wereldwijde voedselcrisis, maar tegenstanders waarschuwen voor de gevolgen voor gezondheid en milieu. Ook stemmen in de biochemische sector geven nu toe dat ggo’s het probleem van de honger in de wereld niet zullen oplossen.


De bezorgdheid over ggo’s was kwam aan bod in Bonn, waar meer dan 3.000 afgevaardigden uit 147 landen samen zaten op VN-conferentie over bioveiligheid. Het congres wil ervoor zorgen dat er veilig met moderne biotechnologie wordt omgesprongen.

Wetenschappers, boeren en milieuactivisten in vele landen waarschuwen aanhoudend dat genetische gemanipuleerde landbouw een risico inhoudt, eerder dan dat het bijdrage levert aan de voedselproductie. In Frankrijk bijvoorbeeld klagen bioboeren dat hun plantages vervuild worden met ggo’s.

Julien en Christian Veillat, twee boeren die biomaïs telen in de Bretoense plaats Villiers-en-Plaine op zo’n 400 km ten westen van Parijs, getuigen dat hun velden aangetast zijn door ggo-maïs, hoewel het dichtstbijzijnde ggo-veld 35 km verderop ligt. Ze hebben nu een klacht ingediend bij de regering in Parijs. “De besmetting kan slechts van de ggo-maïs komen”, verklaart Georges Castiel, woordvoerder voor de lokale vereniging tegen gg-landbouw. “Op de biocoöperatie controleren ze de zaden zorgvuldig.”

Geen ggo’s op tafel



Volgens Jean-Pierre Margan, die biowijn maakt in de Provence (zuiden), is de bezoedeling van bioboerderijen een constant probleem. “Wind en water kunnen deeltjes van ggo’s heel ver meedragen, zodat die jouw plantage aantasten ongeacht hoe hard je werkt om ze te vrijwaren van elk risico”, meent hij.

Serge Morin, vice-president van het provinciebestuur in Poitou Charentes, vindt het nodig dat “de Franse staat alle procedures op ggo’s herziet”. Hij dringt ook aan op een onmiddellijk verbod op alle openlucht ggo-plantages. “Daarbij moeten alle bioboeren wier plantages aangetast zijn, een schadevergoeding krijgen.”  

Zulke verzoeken hebben gerenommeerde chefs en wijnproducenten in Frankrijk ertoe aangezet campagne te voeren om het verspreiden van ggo’s in eten en drank te voorkomen. “We zijn van mening dat, analoog aan de strenge voorzorgsmaatregelen die gelden voor voeding en gezondheid, ggo’s niet op onze tafels mogen belanden”, schreven ze in een open brief aan het Franse parlement. Ook andere Europese landen komen met soortgelijke acties.

Veel wetenschappers en milieuactivisten stellen dat ggo’s, los van de bekommernissen omtrent de gezondheid, geen oplossing zijn voor de voedselschaarste. “De meeste genetische wijzigingen toegepast op gewassen zijn bedoeld om ze bestand te maken tegen insecten- en onkruidverdelgers, niet om de oogst te vergroten”, aldus Hans-Joerg Jacobsen, bioloog aan de universiteit van Hannover in Duitsland. Hij legt uit dat “moderne teelten, zonder enige genetische manipulatie, meer opleveren dan genetisch gewijzigde zaden.”

Irrigatiesystemen



“De idee dat ggo-landbouw kan helpen om de wereld van voedsel te voorzien, maakt deel uit van de propaganda die de biochemische industrie jarenlang heeft gevoerd. Het klopt niet” zei Arnaud Apoteker, die de campagne tegen ggo’s leidt voor de Franse afdeling van de milieuorganisatie Greenpeace.
 
Sommige vertegenwoordigers van de biochemische industrie geven dit nu ook toe. “Genetisch gewijzigde landbouw zal het probleem van de honger in de wereld niet oplossen”, liet Han Kast, managing director van de afdeling plantkunde van de chemiereus BASF, optekenen in het Duitse dagblad Die Sueddeutsche Zeitung.

Neem Afrika als voorbeeld, het enige continent dat niet voldoende voedsel produceert om haar eigen bevolking te voeden hoewel zo’n 70 procent van de Afrikanen in de landbouwsector werkt. “Door de conventionele landbouwtechnieken toe te passen, vrij van enige genetische manipulatie, kan je landbouwproductie substantieel doen toenemen in Afrika”, beweert Hans Joachim Preuss, managing director van de Duitse organisatie Welthungerhilfe. “De Afrikaanse landbouw heeft meer en efficiëntere irrigatiesystemen nodig, geen genetisch gewijzigde zaden.”

Volgens de cijfers die Crop Life International, een wereldwijde federatie van biochemische bedrijven, vrijgaf in Bonn, werden er vorig jaar “biotech-gewassen geteeld op 114,3 miljoen hectaren in 23 landen door meer dan 12 miljoen boeren”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.