Globale capaciteit windenergie doorbreekt grens 300.000 megawatt

Na records in 2012 zal de wereldwijde capaciteit van windenergie waarschijnlijk nog dit jaar de grens van 300.000 megawatt overschrijden. Windenergie kan globaal nu al aan de energievraag van 450 miljoen mensen voldoen.

Producenten van windenergie kampen met onzekere beleidskaders en verouderde stroomnetten. Toch slaagden ze er volgens de Global Wind Energy Council (GWEC) vorig jaar in om voor 44.000 megawatt aan nieuwe capaciteit te installeren. De totale capaciteit in 2012 kon voldoen aan een elektriciteitsvraag op westers niveau van 450 miljoen mensen. Nog dit jaar zou de wereldwijde capaciteit de grens van 300.000 megawatt doorbreken.

China en VS

Wereldleider China installeerde in 2012 voor 13.000 megawatt aan nieuwe windmolenparken, iets minder dan de jaren ervoor. Dat heeft vooral te maken met technische restricties, waardoor de overheid minder projecten kon goedkeuren. Toch kwam er meer nieuwe windenergie bij dan steenkoolcapaciteit, en vorig jaar produceerden de molens er meer elektriciteit dan kerncentrales.

Ook in de VS en de EU boekte windenergie meer vooruitgang dan welke andere energiebron ook, inclusief schaliegas. Vorig jaar kwam er voor 13.100 megawatt aan nieuwe capaciteit op het Amerikaanse net. In de EU spant Denemarken de kroon, waar 30 procent van alle elektriciteit nu afkomstig is uit windenergie. Tegen 2020 wil Denemarken dat aandeel optrekken tot de helft.

Lichte daling

Volgens onderzoeksbureau Navigant Research zal de stijging in 2013 rond de 40.000 megawatt schommelen, voor het eerst sinds zeventien jaar is dat lager dan het jaar ervoor. De daling is vooral aan de VS toe te schrijven, maar in 2014 zou de stijging weer groter zijn.

GWEC voorspelt een wereldwijde capaciteit van 425.000 megawatt tegen 2015 – voldoende om heel Centraal- en Zuid-Amerika van stroom te voorzien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.