Greenpeace ontdekt beschermd hout bij papiergigant

’s Werelds derde grootste papierproducent, Asia Pulp & Paper, gebruikt systematisch beschermde houtsoorten. Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace na undercover onderzoek. Het illegaal gekapte hout kwam volgens Greenpeace terecht in producten van bekende namen als Xerox, National Geographic en Danone.

In 2011 trok de milieuorganisatie op verschillende momenten in het geheim naar Indhah Kiat Perawang, de grootste papierfabriek van APP. Tussen de boomstammen die lagen te wachten op vermaling, ontdekten de onderzoekers tientallen exemplaren van de beschermde soort ramin.

De soort is makkelijk met het blote oog te onderscheiden, maar de onderzoekers namen voor de zekerheid verschillende stalen en stuurden die op naar het gerenommeerde Institut für Holztechnologie und Holzbiologie in het Duitse Hamburg. Daar bleek het inderdaad om ramin te gaan, een houtsoort die al tien jaar beschermd is in Indonesië en ook op de internationale Cites-lijst van beschermde soorten staat.

Tijger

“We hebben Asia Pulp & Paper op heterdaad betrapt”, zegt Bustar Maitar van Greenpeace Indonesië. “Uit dit onderzoek blijkt dat de belangrijkste papierfabriek van APP regelmatig bezaaid ligt met illegale ramin . Het maakt hun publieke doelstelling van ‘zero tolerance’ voor illegaal hout gewoon belachelijk.”

Uit verder onderzoek van Greenpeace blijkt dat, sinds het verbod op het kappen van ramin in 2011, zo’n 180.000 hectare veenbossen gekapt zijn in concessies die aan APP toebehoren. De bossen zijn een belangrijke habitat voor de bedreigde houtsoort, maar ook voor de ernstig bedreigde Sumatraanse tijger, waarvan er nog maar vierhonderd te vinden zijn in het wild.

Greenpeace heeft het bewijs- en videomateriaal overgedragen aan het Indonesische ministerie van Bosbouw, de Indonesische politie en het secretariaat van Cites in Genève.

Grote bedrijven

De milieuorganisatie onderzocht waar de papierproducten uit Indah Kiat Perawang naartoe gaan, en ontdekte onder de klanten grote namen als Xerox, National Geographic en Danone.

“Elk bedrijf dat nog papier koopt bij APP zou zich moeten distantiëren van dit schandaal”, zegt Maitar. “Ze zouden verdere aankopen moeten stoppen tot APP een einde maakt aan dergelijke praktijken.”

Verschillende grote bedrijven hebben die raad van Greenpeace al opgevolgd. Onder meer Kraft, Nestlé, Adidas en Mattel hebben alle aankopen bij APP inmiddels stopgezet. De bedrijven hebben ook nieuwe regels ingesteld om illegaal gekapt hout uit hun productieketen te weren.

In een persmededeling stelde Danone vrijdag dat Nutricia in Indonesië (Danone) “zich, ten gevolge van een beslissing die midden 2011 werd genomen, niet langer bevoorraadt bij het bedrijf APP.” Danone stelt wel dat “het — rekening houdend met de houdbaarheid van haar producten — waarschijnlijk is dat bepaalde producten in de winkelrekken nog verpakt zijn op basis van grondstoffen afkomstig van APP”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.