Greenpeace zet elektronicafabrikanten op een rijtje

In de jaarlijkse top tien van milieuvriendelijke elektronicafabrikanten is de milieuorganisatie Greenpeace niet mals voor de computerfabrikanten HP en Dell. Apple, Philips en Nokia kunnen wel op een schouderklopje rekenen.
Greenpeace is vooral teleurgesteld in fabrikanten die gas terugnemen als het op milieudoelstellingen aankomt. HP, Dell en Lenovo hadden immers beloofd om tegen eind dit jaar pvc uit al hun apparaten te weren, maar ze hebben intussen laten weten dat ze die deadline niet zullen halen.

Groene Apple


Greenpeace is wel opgetogen met de vorderingen van Apple en Acer, omdat die fabrikanten wel woord houden en hun best doen om giftige stoffen uit hun producten te verwijderen. Apple moest de voorbije jaren nog harde kritiek slikken van Greenpeace omdat er niet voldoende gedaan werd om de computers milieuvriendelijker te maken. Nu staat Apple voor het eerst in de top tien, en noemt Greenpeace het “de enige van de vijf grote computerfabrikanten ter wereld die echt van de slechte gewoonten afraakt”. Apple krijgt vooral goede punten omdat het gevaarlijke producten als pvc en bepaalde vlamvertragers verwijdert, en die verbeterde milieukwaliteiten extra in de verf zet in reclamecampagnes.

Philips


Nokia scoort nog steeds met glans als meest milieuvriendelijke elektronicabedrijf. Op enige afstand volgt Samsung, met Sony Ericsson als derde. Een eerste stuk peloton met onder meer Philips, Sony en LG volgt.
Vooral de sterke vierde plaats van Philips is opmerkelijk, want de fabrikant stond vorig jaar nog vijftiende. Philips dankt de promotie aan het feit dat het de lobbycampagne heeft gestopt tegen de recyclageplicht van producenten. Daarvoor was wel een aanhoudende e-mailcampagne nodig, waarbij bijna vijftigduizend consumenten de fabrikant opriepen om tot andere inzichten te komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.