Grijze walvis op weg naar Gibraltar

De verdwaalde grijze walvis in de Middellandse Zee is op weg naar Gibraltar, vermoeden experts. Het dier was begin vorige maand voor de kust van Israël gesignaleerd. In de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan komen normaal geen grijze walvissen voor.
Op 8 mei werd het 13 meter lange dier voor de kust van het Israëlische Tel Aviv gesignaleerd. De Amerikaanse walvisexpert Phillip Clapham bestempelde het nieuws toen als "sensationeel". Op 30 mei dook het plotseling meer dan 3000 kilometer verder op, in de westelijke Middellandse Zee, ter hoogte van Barcelona. Het dier kwam daar zeer dicht bij de haven van Barcelona.

Het verdwaalde dier werd waargenomen en gefotografeerd door een zeilschip waarvan de bemanning deel uitmaakt van een vrijwilligersnetwerk voor mariene observaties. De foto's werden bestudeerd door experts van de Catalaanse milieuorganisatie Submon en van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten. Vooral op basis van bijzondere kenmerken van de staart kwamen ze tot de vaststelling dat het om dezelfde grijze walvis ging als in Israël.

GibraltarDe experts gaan ervan uit dat de grijze walvis nu op weg is naar de Straat van Gibraltar, de verbinding tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Hij wordt daar opgewacht door biologen van de organisatie Circe uit het Zuid-Spaanse Cadiz, die de vele walvissen en dolfijnen in de Straat van Gibraltar bestudeert. Ze hopen meer gegevens te verzamelen over de herkomst van het dier. Niet alleen zijn ze van plan zoveel mogelijk foto's te maken, ze willen ook genetisch materiaal verkrijgen.

De Straat voor Gibraltar is zeer populair bij walvisspotters. Elk jaar komen er tientallen walvissen – onder meer potvissen en orka's – en honderden dolfijnen voorbij. Maar tegelijk is de Straat een van de drukste maritieme routes ter wereld. Regelmatig raken dolfijnen en walvissen gewond door botsingen met schepen. In april nog spoelde een 12 meter lange dode walvis aan op het strand van Zuid-Spaanse Algeciras.

UitgestorvenGrijze walvissen komen alleen nog voor in het noordelijke deel van de Grote Oceaan, waar 20.000 exemplaren zowel voor de Amerikaanse als voor de Aziatische kust migreren. In de Atlantische Oceaan zijn ze al meer dan tweehonderd jaar uitgestorven als gevolg van de walvisjacht.

Het exemplaar dat nu de Middellandse Zee in gesukkeld is, is wellicht via de Noordwestelijke Doorvaart (in het Canadese poolgebied) van de Grote Oceaan naar de Atlantische Oceaan gezwommen. Dat kan doordat steeds meer poolijs smelt in de zomer. Op zijn trek naar het zuiden was de Middellandse Zee dan de eerste warmere "lagune".

Wetenschappers houden ook rekening met de mogelijkheid dat het om een van de laatste overblijvende exemplaren van een geïsoleerde Atlantische populatie gaat. Een derde mogelijkheid is dat het dier van de Rode Zee afkomstig is en via het Suezkanaal in de Middellandse Zee is beland.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© Brecht Goris
Ben Caudron ontdekt een oud opiniestuk over de nieuwe uitdagingen voor de universiteiten. Ze moeten digitaal worden of verdwijnen. Maar wat betekent dat?
CC BY-NC-ND 2.0 Downing Street
Prins Charles blijkt investeringen in fossiele brandstoffen te vermijden. Dat schrijft de krant Financial Times.
© Wim Dirckx
Volgens de Living Planet Index is de biodiversiteit op aarde tot 40 procent achteruit gegaan tegenover 1970.
Andrea Della Adriano (CC BY 2.0)
Vandaag (22 april) is het Dag van de Aarde. Omdat onze regeringen volgens Jong Groen te weinig doen voor de klimaatproblematiek, startte de jonge bende in Brussel een symbolische palmboomactie
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.