Groen Goud

Goudmijnen staan niet meteen genoteerd als maatschappelijk verantwoorde ondernemingen. Integendeel. Nederlandse organisaties lanceerden het eerste Europees Milieukeurcertificaat voor gouden sieraden.
De productie van één gouden ring levert 20 ton mijnafval op. Deze toxische cocktail van zware metalen en vaak ook cyanide -gebruikt om het metaal van het erts te scheiden- vervuilt drinkwater, bodem en lucht en bedreigt ecosystemen. Ook het sociale lastenboek van de goudmijnen kan tellen. Volgens de internationale actiegroep No dirty Gold komt de helft van het nieuw ontgonnen goud van inheemse grond. De exploitatie en impact van goudmijnen botsen met de belangen van lokale gemeenschappen en bedreigen traditionele inkomensvormen als visserij, landbouw en veeteelt.
Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie komen jaarlijks 15.000 mijnwerkers om. Maar dat cijfer houdt geen rekening met gerelateerde ziekten en de sterk verkorte levensduur van veel mijnwerkers. De rechten van de mijnwerkers in landen als Colombia, China, Peru zijn ver zoek, de lonen zijn laag, en in Congo bijvoorbeeld is 40 procent van de mijnwerkers kinderen. Bijzonder slecht nieuws, en zolang goud een stevige pijler in de wereldeconomie blijft, zullen goudmijnen operatief blijven.
Gelukkig duiken internationaal steeds meer stemmen op die de hoge sociale en ecologische kosten van goud aanklagen. In 2003 werd de Associatie voor verantwoorde ontginning (ARM) opgericht, een initiatief van 14 organisaties uit Sri Lanka, de VS, Nederland, Groot-Brittannië, Mongolië, de Filipijnen, Ecuador, Peru en Colombia. Een van de grootste uitdagingen, aldus ARM, is het omvormen van artisanale en kleinschalige mijnbedrijfjes tot economisch duurzame en sociaal en ecologisch verantwoorde projecten. De Nederlandse Stichting Milieukeur (SMK) zorgde vorige maand alvast voor een primeur door als eerste milieucriteria voor gouden sieraden te lanceren. Samen met het bedrijfsleven en enkele ngo’s, baseerde SMK zich op het certificatieprogramma van de Colombiaanse coöperatie Oro Verde.
‘Dat vormt vandaag het enige internationale initiatief op het gebied van duurzaam gecertificeerd goud, waarbij SMK direct kan aansluiten’, aldus Ineke Vlot van SMK. ‘We stellen zowel ecologische als sociale eisen, en het aanbod is nog beperkt. Voorlopig zijn onze milieueisen alleen mogelijk bij kleinschalige goudwinning, goud dat handmatig wordt gezift in de rivier.’ In Nederland is Flamingo, een Nederlandse producent van trouw- en vriendschapsringen, voorlopig de enige die het Milieukeurcertificaat voor gouden sieraden in handen heeft. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe andere producenten reageren, zegt Vlot, ‘maar wij staan in elk geval ook open voor aanvragen uit België’.
Ook de sector beseft het belang van maatschappelijk verantwoord materialen. In de VS richtten ontwerpers en handelaars in edelmetalen de Ethical Metalsmiths (EM) op. Hun doel: het thema bij hun collega’s aanbrengen en een oproep tot sociaal en ecologisch duurzaam materiaal. ‘We werken aan een onafhankelijk certificatiesysteem, naar voorbeeld van het FSC-label voor hout’, lezen we op de website van EM. ‘Dat moet standaarden waarborgen die zowel voor goud, als andere edelmetalen gelden.’ Net als Stichting Milieukeur wijst EM erop dat gerecycleerd goud helaas geen alternatief is voor ‘vuil’ goud. Goud heeft een eeuwige levensduur, niemand gooit het weg. Van het goud dat verwerkt wordt tot juwelen, is 80 procent gerecycleerd. Gerecycleerd goud gebruiken zal dus niet resulteren in minder of betere ontginning.
Op zoek naar een ring van eerlijk goud? Binnenkort vind je de ringen op de website www.flamingoring.nl
Reageer via info@mo.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.