Grootste olieproducent van Afrika moet kerosine importeren

Nigeria heeft een groot tekort aan geraffineerde olie. De grootste olieproducent van Afrika moet kerosine importeren om te voorzien in de brandstofbehoefte van de bevolking. Nigeriaanse installaties produceren te weinig, volgens critici komt dat door de corruptie.

  • Reuters Protest tegen de import van olieproducten in de straten van Lagos, Nigeria (archieffoto) Reuters

“We moeten lijden temidden van overvloed”, zegt Nelson Ilemchi, die al de hele dag met zijn jerrycans in de rij staat om kerosine te kopen bij een van de navulstations in Lagos. Sinds januari is er in heel Nigeria een tekort aan het product. De regering geeft de schuld aan de industrie, en vice versa.

Nigeria is met 2,5 miljoen vaten per dag de op vijf na grootste exporteur van ruwe olie. Ondanks de immense olievoorraden moet het kerosine, benzine en diesel importeren. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar kostte dat 1,34 miljard dollar (0,95 miljard euro).

Doorverkopen

Elke dag wordt er 11 miljoen liter op de markt gebracht, zei olieminister Diezani Allison-Madueke afgelopen maand tegen het parlement, terwijl Nigerianen maar 8 miljoen liter gebruiken. Volgens haar komt dat doordat mensen de kerosine illegaal doorverkopen in andere landen, onder meer aan luchtvaartbedrijven.

Maar volgens de voorzitter van de Bond van Oliehandelaren, Abdulkadir Aminu, is het de binnenlandse vraag die is gestegen. “Wat we nu zien is gewoon dat het aanbod niet voldoet aan de vraag.” Daardoor is er niet eens kerosine op alle benzinestations. Mensen slapen zelfs op de stations om te kunnen tanken. Door de schaarste is de kerosineprijs op de zwarte markt verdrievoudigd. Volgens Nigerianen is de zwarte markt groter dan de officiële markt.

Corruptie

Volgens Adetokunbo Mumuni van het Socio-Economic Rights and Accountability Project, zijn de tekorten het gevolg van corruptie. “Onder normale omstandigheden kan het geld dat wordt gebruikt om olieproducten te kopen worden gebruikt om de drie raffinaderijen te besturen en nieuwe te bouwen”, zegt hij. Volgens hem kunnen de installaties door de systematische corruptie niet goed worden onderhouden.

De bevolking is afhankelijk van kerosine omdat de meeste mensen ermee koken. “Omdat het zo duur is, kunnen arme mensen het niet meer betalen. Ook moet je uren in de rij staan, en als bejaarde vrouw kan ik dat niet. Daarom moet ik nu brandhout gebruiken”, zegt Happiness Udo, een huisvrouw in Lagos. “Ik snap niet hoe het land zo diep gezonken kan zijn.”

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

International Institute of Tropical Agriculture CC BY-NC 2.0
Palmolie is vandaag bijna overal. Het zit in de helft van al het verwerkte voedsel, in onze medicijnen en zowel in boorvloeistoffen als in oma’s chocoladetaart.
World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0)
Moses Ochonu is professor Afrikaanse geschiedenis aan de Cornelius Vanderbilt universiteit in Nashville, Verenigde Staten.
sixoone (CC BY 2.0)
De Nigeriaanse president Muhummadu Buhari gaat de olie- en gaswinning in zijn land nieuw leven inblazen. Het land is grotendeels afhankelijk van de inkomsten uit olie.
Stakeholder Democracy / Flickr - (CC BY-NC-ND 2.0)
In het zuiden van Nigeria begint de reiniging van een klein stukje van een zwaar vervuild gebied. Eén miljard dollar zou het kosten, en dertig jaar zou het duren.