Haïtianen betalen prijs voor afhankelijkheid VS-voedselimport

Onder een roodgeelgroene paraplu op de markt van La Saline in Port-au-Prince gaat Hernite Joseph met een schroevendraaier een diepvrieskip te lijf. Ze sorteert de stukken kip in stapeltjes van drie hoog. “Mijn kinderen zien eruit als lucifers”, zegt ze, “Ze krijgen niet genoeg te eten.”
Haïti is een van de landen die het zwaarst wordt getroffen door de internationale stijging van de voedselprijzen. Opeenvolgende liberaliseringsrondes onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben het land afhankelijk gemaakt van importvoedsel, zoals Amerikaanse rijst en diepvrieskip. Die producten zijn nu onbetaalbaar aan het worden.
“Lang geleden, toen de zaken nog goed gingen, verdiende ik genoeg om mijn twee jongste kinderen te eten te geven”, zegt Joseph. “Met een dollar en 25 cent kocht je toen groenten, rijst, wat houtskool en een beetje olie. Nu kost alleen de rijst 65 cent, en het is niet eens goede rijst. Olie kost 25 cent en houtskool nog eens 25 cent. Voor datzelfde geld kan niet eens een bord met rijst maken voor je kind.”
Haïti, het armste land op het westelijke halfrond, heeft net tien dagen van voedselrellen achter de rug, waarbij drie doden vielen. Zaterdag reageerde president René Préval door zijn eerste minister, Jacques-Edouard Alexis, de laan uit te sturen omdat hij niets had ondernomen tegen de stijgende voedselprijzen.
Préval beloofde ook geïmporteerde rijst goedkoper te maken. Momenteel kost een zak van 110 kilo rijst 51 dollar (32 euro). De regering wil van die prijs 5 dollar afhalen en heeft de importeurs gevraagd nog eens 3 dollar van hun winstmarge te halen. Uiteindelijk zou een zak rijst slechts 43 dollar (27 euro) mogen kosten. Het akkoord tussen de regering en de importeurs geldt evenwel maar voor een maand en het blijft afwachten of de prijsdaling ook op de markten zal te voelen zijn.

Lokale productie opnieuw opvijzelen


Préval heeft zich lange tijd verzet tegen subsidies voor importrijst, omdat die de concurrentiepositie van lokale rijstboeren verslechteren. “De goedkope importrijst heeft onze eigen rijstproductie vernietigd”, zei Préval. “Nu is de importrijst duur geworden, ligt de nationale productie in puin en is er nog meer ellende.”
De Haïtiaanse regering heeft aangekondigd dat ze met de hulp van Venezuela de prijs van meststoffen wil subsidiëren en een voorraad zal aanleggen voor het plantseizoen in juni en juli. Dertig jaar geleden produceerde Haïti zelf bijna al de rijst die het consumeerde. In de jaren tachtig werd de lokale rijst uit de markt gedrukt door import uit de VS, nadat de militaire junta met de steun van het IMF de economie begon te liberaliseren. De eerste ladingen importrijst moesten met een gewapende escorte naar de vallei van Arbonite worden gebracht, in het hart van de rijstproducerende regio van Haïti.
In 1984 werd het invoertarief op rijst verminderd van 35 tot 3 procent, het laagste in de regio, waardoor de rijstimport in één jaar verdubbelde. De Amerikaanse rijstboeren krijgen overheidsgeld om hun productie te stimuleren, terwijl het IMF Haïti verbood hetzelfde te doen met zijn eigen boeren. In de voorbije twintig jaar is de lokale rijstproductie in Haïti gehalveerd.
Op de markt van La Saline overheerst de geur van kip en vis, terwijl Hernite Joseph met haar schroevendraaier een nieuwe kip te lijf gaat. Als de voedselprijzen blijven stijgen, heeft ze maar weinig hoop voor zichzelf en haar drie kinderen: “We gaan allemaal dood”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.