Half miljoen Britten doen beroep op voedselbank

Meer dan 500.000 Britten hebben nood aan hulp van voedselbanken om honger en armoede tegen te gaan. Dat blijkt uit het rapport Lopen op de Armoedegrens van Oxfam en Church Action Poverty. De organisaties roepen de regering op om een onderzoek te starten naar de invloed van het manke uitkeringsbeleid en de  besparingen die volgens hen de boosdoeners zijn van de stijgende armoede.

  • CC Wikimedia Vrijwilligers doen bedelingen aan de voedselbanken CC Wikimedia

De hulporganisaties trekken aan de alarmbel over de dramatische stijging van de “verborgen hongerigen.” Velen zijn genoodzaakt om hulp te zoeken door de loonsverlagingen, de beperkingen op de uitkeringen en de aanslepende economische depressie. Volgens het rapport verdrievoudigde dat aantal hulpbehoevenden het laatste jaar en zal het nog stijgen ondanks het feit dat Groot-Brittannië de zevende rijkste natie ter wereld is.

Vertraagde uitkeringen

De redenen waarom Britten massaal hun toevlucht zoeken tot de voedselbanken zijn uiteenlopend. Het rapport meldt dat besparingen op uitkeringen de grootste oorzaak zijn van de stijging van aanvragen bij voedselbanken over heel het land. De regering voert een strenger beleid op uitkeringen door bijvoorbeeld  sancties op de toelage voor werkzoekenden en herzieningen van invaliditeitsvoordelen door te voeren. Daarnaast wijst het rapport met de vinger naar het aantal fouten en vertragingen op de betalingen van die uitkeringen. Dat zorgt ervoor dat vele Britten vroegtijdig en onverwacht zonder geld komen.

Trussell Trust, de grootste provider van voedselbanken staat achter het rapport. Zij verklaren de groeiende druk op de voedselbanken niet alleen door de veranderingen aan het uitkeringsstelsel maar ook door de werkeloosheid, de lage inkomsten en verhoogde voedsel-en brandstofprijzen.

Imran Hussain, beleidshoofd van Kinderarmoede Actie Groep zegt: ‘Het is een nationaal schandaal dat een half miljoen Britten op zoek moet naar voedselhulp. Het probleem escaleert snel en toont dat er iets fout is gelopen met het veiligheidsnet dat families in nood moet helpen. Het is vooral verontrustend dat meer en meer families die werken, hulp nodig hebben van de voedselbank.’

Voedselbanken in nood

Eerder deze week, op maandag 27 mei, publiceerde de Britse krant The Guardian een artikel over de strijd van de voedselbanken om te blijven voorzien in het groeiend aantal aanvragen voor voedselhulp.

Vooral in de armere buurten is het moeilijk om de groeiende vraag bij te houden. De voedselbank Haringey in Noord-Londen waarschuwde dat ze worstelen om aanvragen naar voedselpakketen van buurtbewoners die op de armoedegrens leven, bij te houden. Het aantal uitgedeelde noodpakketen is verdubbeld over het laatste jaar.

De spectaculaire groei van de voedselbanken over heel Groot-Brittannië toont ook dat velen zich geroepen voelen om vrijwilligerswerk te doen en politici van alle partijen steken de loftrompet af voor dit werk. Toch heeft dat vrijwilligerswerk ook zijn grenzen. Wachtrijen, rantsoenering, wanhopige roep naar voedseldonaties wanneer de voorraden uitgeput raken, zijn terugkerende problemen. Vrijwilligers beginnen zich af te vragen of het wel hun taak is de groeiende last, die tot nu toe op de schouders van de staat lag, te dragen. 

Reactie van de politiek

Intussen reageert de politiek dubbelzinnig op de berichten. Volgens de Britse krant The Independent hebben bronnen in Downing Street eerder gezegd dat de uitkeringen van de sociale zekerheid erop waren voorzien dat”‘mensen kunnen eten”. Premier David Cameron daarentegen ziet het werk van de voedselbankvrijwilligers als “deel van de grote samenleving”.

De auteurs van het rapport zijn het daar niet mee eens. Niall Cooper, een van de twee auteurs en hoofd van de Church Action of Poverty zegt: ‘Voedselbanken zijn niet gemaakt om het normale veiligheidsnet te vervangen in de vorm van welzijnshulp.’ Ze zijn geen deel van de anti-armoede strategie op lange termijn.

Een conclusie in het rapport is dat er ‘duidelijke bewijzen zijn dat het sanctieregime van de uitkeringen te ver is gegaan en leidt naar armoede, ontbering en honger op grote schaal.’ Daarnaast waarschuwen de auteurs dat een nog groter aantal mensen op zoek zal gaat naar voedselhulp.

De organisaties achter het rapport doen een oproep naar de Werk- en Pensioencommissie om dringend een onderzoek te starten naar de relatie tussen de vertragingen, fouten of sancties van de uitkeringen, welzijnshervormingen en de groei van de voedselarmoede. Daarnaast suggereren ze dat het Nationale Minimum Loon en de uitkeringen in lijn moeten zijn met de stijgende inflatie.

Energiesecretaris Ed Davey is het daar niet mee eens en meldde aan de parlementsleden dat het ‘compleet verkeerd is om te suggereren dat er een soort van statistische link bestaat tussen de uitkeringshervormingen die we maken en de voorziening van de voedselbanken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.