Handel in kleine wapens groter dan ooit

De handel in kleine wapens is groter dan ooit, blijkt uit een rapport dat vandaag verschijnt. De VN slagen er voorlopig niet in om deze verkoop aan banden te leggen.

  • CC Pål Joakim Olsen Wapenwinkel in Istanbul. CC Pål Joakim Olsen

De geautoriseerde, internationale handel in kleine en lichte wapens is jaarlijks goed voor 6,8 miljard euro, meer dan het dubbele van de raming in 2006, aldus de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Small Arms Survey in haar nieuwe studie.

Kleine en lichte wapens maken heel wat (dodelijke) slachtoffers wereldwijd. Het gaat van handgeweren over landmijnen tot handgranaten. De Verenigde Naties proberen de handel in deze wapens al jaren in te perken.  

"Het geweld met kleine en lichte wapens ondermijnt onze inspanningen om duurzame ontwikkeling te promoten, mensenrechten te beschermen, veiliger steden te bouwen en landen te helpen herstellen van een conflict", zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon eerder.

Het jaarlijkse rapport van Small Arms Survey valt samen met de tweede herzieningsconferentie van het VN-Actieprogramma. De VN-lidstaten raakten het in 2001 eens over de doelstelling om "het menselijke lijden dat wordt veroorzaakt door de illegale handel in kleine en lichte wapens te verminderen." Meer dan een decennium later blijkt er nog heel wat werk aan de winkel.

Wapenhandelsverdrag

Vorige maand hadden de VN een uitgelezen kans om een bindend wapenhandelsverdrag goed te keuren. Maar de lidstaten raakten het niet eens en de onderhandelingen werden opgeschort.

"Het wapenhandelsverdrag is een ambitieuze onderneming en we blijven het opvolgen. Het is nog geen succes, maar een mislukking zou ik het ook niet noemen", verklaart Eric Berman, directeur van Small Arms Survey.

Dat er meer kleine wapens over de toonbank gaan, wijten onderzoekers zowel aan de burger zelf als aan regeringen. Amerikanen bijvoorbeeld spenderen meer geld aan kleine vuurwapens dan ooit tevoren. Aan de andere kant koopt een handvol regeringen op grote schaal wapens aan, die vooral worden gebruikt bij gevechten in Irak en Afghanistan.

Volgens het rapport van Small Arms Survey zijn de VS zowel de grootste invoerders als uitvoerders van kleine en lichte wapens.

Transparantie

De juiste cijfers over deze handel verzamelen, is geen eenvoudige taak. Veel regeringen communiceren er niet open over. "In de voorbije 10 jaar hebben 29 landen minstens één keer een nationaal verslag over hun wapenexport gepubliceerd; 25 van deze landen zijn Europees. Van de niet-Europese landen publiceren enkel Australië, Canada, Zuid-Afrika en de VS nationale wapenexportverslagen", aldus het rapport.

 Daarom hebben de experts van Small Arms Survey een transparantiebarometer opgesteld, waarin ieder land wordt beoordeeld op zijn bereidheid om informatie te delen.

Small Arms Survey noemt zijn rapport een nuttig instrument. "Veel regeringen en beleidsmakers maken gebruik van onze data", stelt onderzoekersdirecteur Anna Alvazzi del Frate.

LEES OOK

© UNICEF Ethiopia/2014/Bizuwerk
Volgens de krant De Morgen van 18 april 2014 hebben de Ministers van Buitenlandse Zaken van Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Griekenland, Malta en Cyprus de Europese Unie aangemaand tot meer en
Sebastien Krebs  (CC BY-NC 2.0)
Voor wie het gemist mocht hebben, het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties heeft het derde en laatste deel van zijn klimaatrapport gepubliceerd op 13 april.
© CC BY 2.0 The US Army
Het Westen bespaart op militaire uitgaven en dat laat zich wereldwijd opmerken. In 2013 daalde de globale legerbesteding voor het tweede jaar op rij.
© iisd.ca
Omdat de internationale emissiehandel de voorbije jaren volledig is ingestort, zal de verkoop van deze kredieten worden opengesteld voor bedrijven en regeringen die niet onder het Kyoto-protocol va

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.