Het onbenutte potentieel van Nepal

Tien jaar burgeroorlog en zes jaar politieke instabiliteit zijn niet meteen goede voedingsbodems voor economische ontwikkeling. Nochtans bezit Nepal heel wat troeven voor een mooie toekomst. De Nepalese diaspora, waterkrachtenergie, toerisme en handel zouden kunnen uitgroeien tot de economische pilaren van een nieuw Nepal. Tenminste, als het land uit een diepe politieke impasse geraakt.

  • CC Bo Jayatilaka Een grensovergang tussen India en Nepal. Indische invoer via Nepal is voordeliger dan directe invoer naar India. CC Bo Jayatilaka

“Maar liefst 30% van onze economie is gebaseerd op stortingen van Nepalezen in het buitenland. Geen enkel land in de wereld kan zichzelf draaiende houden door het exporteren van werkkrachten. We willen de Nepalezen in België mobiliseren om samenwerkingsverbanden op te zetten. Niet enkel met Nepalezen, maar ook, en vooral, met Belgen. We willen interesse wekken bij de regering en bij Belgische bedrijven om te investeren in Nepal. Zo willen we de economie in Nepal versterken.”

Dat zijn de woorden van S. Karki, verantwoordelijke voor internationale relaties binnen de ‘Unified Communist Party of Nepal (Maoist)’. Hij geeft hiermee de hoofdreden aan van het Europese bezoek van Prachanda, partijleider van bovengenoemde partij. Lees vanaf zaterdag ook het interview met Prachanda op MO.be.

De boodschap is eenvoudig: Nepal wil dat België en de andere Europese landen meer investeren in Nepal, want, zo verwoordt Prachanda het in datzelfde interview, “zonder economische ontwikkeling zal het zeer moeilijk zijn om duurzame vrede te creëren”.

Een nobel doel, en voor MO* een goede reden om na te gaan welke investeringsmogelijkheden er zijn voor België en Europa, in Nepal.

Diasporatransfers: een grote impact

Laten we beginnen bij het begin. Momenteel komt 30% van het bnp van Nepal van Nepalezen in het buitenland die geld naar huis sturen. Dat is enorm, maar niet abnormaal voor een land in ontwikkeling. Eén van de redenen daarvoor is natuurlijk dat veel Nepalezen in het buitenland wonen en werken. Zo wonen er ook heel wat Nepalezen in België, al vallen ze misschien wat minder op dan andere nationaliteiten. Een groot deel onder hen werkt in de horeca of baat een winkel uit en stuurt om de zoveel tijd wat geld naar het moederland.

Als je goede contacten houdt met die diaspora kan je natuurlijk samenwerkingen opzetten die verder gaan dan het opsturen van geld naar het moederland. Nepalezen in het buitenland bouwen een eigen netwerk uit en kunnen op die manier geïnteresseerde investeerders aantrekken voor kleine of grote projecten.

Waterkracht: een enorm potentieel

Maar liefst 92% van de Nepalese elektriciteit wordt gewonnen uit waterkracht, goed voor een capaciteit van ongeveer  600 MW. Maar dat is peanuts in vergelijking met de mogelijkheden. Vanop het dak van de wereld stroomt heel wat water naar beneden. Er wordt geschat dat Nepal een potentiële capaciteit van 40.000 MW uit waterkracht zou kunnen halen.

Daarmee zou Nepal haar eigen gebruik beter kunnen dekken. Nu wordt er niet genoeg geproduceerd om aan de vraag te voldoen, met tot gevolg regelmatig geplande stroompannes, tot zelfs 16 uur per dag. Bovendien is er ook nog heel veel ruimte voor het uitvoeren van energie.

Voor het zover is, moet er geïnvesteerd worden in nieuwe waterkrachtcentrales en een stabiel stroomnetwerk. Op dat vlak zou Nepal beroep kunnen doen op Europese expertise en partnerships (met bedrijven die waterkrachtturbines bouwen, zoals Siemens en Alstom of met energieproducenten).

Toerisme: turbulentie in Shangri La

Een land met een net tien jaar burgeroorlog achter de rug, gevolgd door zes jaar politieke instabiliteit, klinkt niet direct als dé plek voor een plezierreisje. De Nepalezen zijn zich daar ook van bewust. Daarom organiseerden ze in 2008 het ‘jaar van het toerisme’. Nepal is ook zeer geïnteresseerd in investeerders die vakantieparadijzen willen bouwen in de buurt van de populaire nationale parken.

Al zal dat niet genoeg zijn om het toerisme echt aan te wakkeren. Daar is, naast politieke stabiliteit, ook een grotere focus op veiligheid en het milieu voor nodig. Neem nu de Mountain flights: met een vliegtuigje tussen de bergen  vliegen, wie zou die pracht nu niet eens willen aanschouwen? Dit soort vluchten zijn dan ook razend populair onder toeristen, maar ook levensgevaarlijk. Doordat er vaak met verouderde toestellen gevlogen wordt, valt er geregeld eentje uit de lucht.  

Het hooggebergte is gelukkig niet enkel bezaaid met gecrashte sportvliegtuigjes. Al doet de titel ‘hoogste vuilnisbelt van de wereld’ de Mount Everest toch niet direct eer aan. Het basiskamp van de Everest krijgt jaarlijks duizenden bezoekers over de vloer en veel van wat de berg opgesleept wordt, blijft er spijtig genoeg slingeren. Er zijn ondertussen al expedities die enkel gaan om op te ruimen, maar ook in het algemeen zou Nepal nog een inspanning mogen doen om haar afval te verwerken. Een partnership met Europese afvalverwerkende bedrijven kan een veelbelovende samenwerking worden.

Handel: een binnenwegje naar India

Op het vlak van handel is Nepal zwaar benadeeld: het is een ingesloten land, met geen enkele verbinding naar de zee. Alle import gebeurt dus via de lucht of langs de buurlanden. Het land kan daardoor bijvoorbeeld geen kortingen op havengebruik geven aan de industrie. Het grootste deel van de export verloopt via India. Die bijkomende transportkosten maken dat er niet enorm veel wordt uitgevoerd uit Nepal. Toch komt 37% van die uitvoer naar Europa, goed voor zo’n 62 miljoen euro.

Momenteel gaat die export vooral om stoffen, handwerk en thee. Vanuit Europa komen er dan weer machines, kunststoffen en chemicaliën voor de textielindustrie naar Nepal.

Die import kan ook interessant zijn voor mogelijke buitenlandse investeerders: er is namelijk een vrij verkeer van goederen tussen Nepal en India en de invoerrechten in Nepal zelf zijn stukken lager dan die in India. Dure en lichte materialen invoeren in India via Nepal is een techniek die Indische bedrijven reeds lucratief toepassen.

Hoger/lager

Er zijn dus wel wat mogelijkheden in Nepal. De vraag is vooral of de politieke partijen eindelijk tot een akkoord kunnen komen om zo een stabiel klimaat te creëren. Eens aan die voorwaarde voldaan wordt, zullen Europese investeerders vast iets happiger zijn om eens te komen kijken. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.