Huishoudwerkers in Qatar onderworpen aan slavernij en mishandeling

Buitenlands huishoudpersoneel in Qatar krijgt te maken met slavernij-achtige werkomstandigheden, aldus een onderzoek van The Guardian. De laatste maanden kwamen er vooral bij de Filipijnse ambassade veel klachten binnen over onder meer fysieke en seksuele mishandeling.

  • Wikimedia Commons Protest van Filipijnse migrantenwerkers Wikimedia Commons

Honderden huishoudwerkers, onder wie voornamelijk Filipijnse vrouwen, lichtten de ambassade in over de schrijnende omstandigheden waarin ze verplicht worden te werken. De vrouwen maakten melding van onder andere fysieke en seksuele mishandelingen, aanrandingen, ondervoeding en de inbeslagneming van mobiele telefoons. Ook paspoorten en andere identiteitsbewijzen van vele personeelsleden werden in beslag genomen door hun werkgevers, meldt het verslag van The Guardian.

Het onderzoek onthult ook nog situaties waarin contracten van werknemers op het laatste moment veranderd werden of gevallen van personen die geen vrijaf kregen, extreem lange werkdagen hadden en daarbovenop niet betaald werden.

Het Philippine Overseas Labour Office (POLO), een organisatie die Filipijnse werknemers in het buitenland beschermt, herbergde het eerste half jaar van 2013 alleen al 600 hulpzoekende dienstmeisjes.

Onfortuinlijke constructiewerkers

Dit is niet de eerste keer dat Qatar in opspraak komt omwille van mensenrechtensituaties. Nog maar enkele maanden geleden haalde het land de wereldpers vanwege honderden bouwwerkers die omkwamen tijdens de constructiewerken van de voetbalstadions in Qatar. Het Arabische land huurde immigranten in van onder meer Nepal, Pakistan en India om de stadions te bouwen. Deze worden gebouwd met oog op het wereldkampioenschap voetbal dat in 2022 in Qatar plaatsvindt.

Ook hier is er waarschijnlijk sprake van migrantenuitbuiting, zeggen mensenrechtenactivisten. Het merendeel van de bouwvakkers overleed in verdachte omstandigheden aan plotselinge hartproblemen, een doodsoorzaak die volgens vele activisten genoemd wordt om andere overlijdensoorzaken te verhullen.

Amnesty International veroordeelt de werkomstandigheden in Qatar sterk. Volgens een onderzoek van de niet-gouvernementele organisatie werken ook de bouwvakkers in slechte en gevaarlijke situaties. Vaak worden ze ook niet betaald en mogen ze het land van hun werkgever niet verlaten.

Moderne slavernij

Buitenlandse huishoudwerkers in Qatar vallen niet onder de arbeidswetgeving  van het land, en kunnen hun problemen dus niet in een rechtbank voorleggen. Het aantal gevallen van hedendaagse slavernij wordt wereldwijd geschat op 21 miljoen, aldus The Guardian.

‘Als werknemers niet tevreden zijn over hun dienstmeisje, kunnen ze haar gewoon laten arresteren voor diefstal’, zegt mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties François Crépeau. ‘In de gevangenissen zitten vrouwen met hun kleine baby’s die een straf moeten uitzitten omdat ze ongehuwd zwanger waren. Deze vrouwen werden in de meeste gevallen gedwongen tot het aangaan van gewelddadige relaties waarin ze verkracht werden door hun werkgevers.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.