Huiskat bedreigt biodiversiteit in de tuin

Huiskatten doden tot 2,1 vogels en kleine zoogdieren per week en vormen een belangrijke bedreiging voor het leven in de tuin. Dat blijkt uit een onderzoek met halscamera’s bij zestig katten door de Universiteit van Georgia.

  • CC Domenico Salvagnin Als de resultaten van het onderzoek worden geëxtrapoleerd dan zouden in de VS jaarlijks 4 miljard dieren door katten worden gedood, waaronder 500 miljoen vogels. CC Domenico Salvagnin

Ecoloog Kerrie Anne Loyd kwam op het idee om de bekende Crittercam van National Geographic voor een keer niet op wilde dieren, maar op huisdieren toe te passen. Zo onstond de “Kittycam”, een kleine camera die rond de nek van de kat gehangen wordt, en de 24 uur lang haar doen en laten registreert.

De camera werd een week lang gedragen door zestig proefkatten. De resultaten verrasten de onderzoekers: amper 44 procent van de bestudeerde dieren bleek prooien te achtervolgen, besluipen of te doden. Maar de dieren die dat wel deden, bleken aanzienlijke schade toe te brengen.

De katten doden gemiddeld elke 17 uur die ze buiten doorbrengen een prooi, zoals vogels, hagedissen, kikkers of eekhoorns. Gemiddeld dood een kat op die manier 2,1 dieren per week. Opvallend is dat de kat in amper een kwart van de gevallen de prooi mee naar huis neemt, waardoor de eigenaars het aantal prooien onderschatten.

Vogelbescherming

De Amerikaanse vogelbescherming noemt de resultaten zorgwekkend. In een persbericht waarschuwen de American Bird Conservancy en The Wildlife Society dat het aantal prooien van katten vrijwel zeker boven de oude schattingen uitkomt.

“Als we deze resultaten extrapoleren voor het hele land en verwilderde katten meerekenen, dan schatten we dat ze meer dan 4 miljard dieren per jaar doden, waaronder minstens 500 miljoen vogels”, zegt Dr. George Fenwick, voorzitter van de American Bird Conservancy. “Roofgedrag van katten is er een van de oorzaken van dat een op drie vogelsoorten in de VS achteruitgaat.”

Verwilderde katten vormen een extra probleem. Het zijn afstammelingen van de huiskat die niet langer gevoed worden door een baasje, en dus zelf zoeken moeten naar eten. Uit een eerdere studie door de Universiteit van Nebraska blijkt dat ze wereldwijd verantwoordelijk zijn voor het uitsterven van 33 vogelsoorten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.