"India is zelfmoordland van de wereld"

“India is het zelfmoordland van de wereld”, zegt Daya Sandhu, een Amerikaans-Indiase psycholoog die onderzoek heeft gedaan naar suïcide in India. Slachtoffers zijn niet alleen arme boeren, maar ook studenten uit de middenklasse.


“Bijna elke dag heb ik krantenkoppen gezien over studenten, boeren en huisvrouwen die zichzelf hadden opgehangen, voor de trein waren gesprongen of gif hadden ingenomen”, zegt de hoogleraar psychologie van de Universiteit van Louisville, die vijf maanden onderzoek heeft gedaan naar zelfmoordtrends in India.

Insectenverdelger

Een van de ongelukkigen was Haradhan Bag, een 76-jarige boer die zich vier jaar geleden van het leven beroofde. “Sinds zijn jeugd kende hij alleen het veld, de ploeg en de oogst”, zegt zijn zoon Arun. “Toen zijn land door de regering werd ingepikt voor de Tatafabriek werd hij werkloos. Hij raakte depressief en op een dag slikte hij insectenverdelger.”

Bag is een van de duizenden boeren die niet konden omgaan met economische tegenspoed, misoogsten, schulden en onteigening. Tussen 1997 en 2005 pleegde elk half uur een boer zelfmoord, berekende de journalist P. Sainath op basis van overheidsgegevens.

In 2009 pleegden 127.000 Indiërs zelfmoord, iets meer dan in de jaren ervoor. Naast de boeren behoren ook studenten en scholieren in de middenklasse tot de grootste risicogroepen. Op dit moment gaat de aandacht van de Indiase media uit naar Rouvanjit Rawla, een 13-jarige jongen die zichzelf ophing nadat hij was geslagen met een riet, op een van de elitescholen in Kolkata. Zijn vader heeft een rechtszaak aangespannen tegen de school.

Liefdesverdriet

In zijn eigen onderzoek onder studenten ontdekte Sandhu dat zelfmoord vooral veroorzaakt wordt door schooldruk, verwachtingen van ouders, huwelijksspanningen en eigen relatieproblemen. “Ik stond ervan versteld dat zeventig procent van alle geïnterviewden liefdesverdriet had en van niemand liefde ontving in hun leven. Ze voelen zich nergens geworteld. Er schijnt geen echte ouderlijke liefde te zijn, alleen voorwaardelijke liefde. Het wordt hun streng verboden om romantische liefde te zoeken, terwijl er geen datingsysteem is.”

De regering besteedt helemaal geen aandacht aan zelfmoord, zegt Sandhu. “Er is geen kennis over depressie in India.” In het land zijn bijna geen centra waar je terecht kunt voor counseling.

In Kolkata zit de Lifeline Foundation, de enige in zijn soort in een deelstaat van 80 miljoen mensen. “Een oorzaak van zelfmoord is de druk van ouders om te presteren op school of op het werk”, zegt onderdirecteur Jayashree Shome. “Het kan samengaan met factoren als verslaving, relatieproblemen of problemen in de familie.”

“De wet op geestelijke gezondheidszorg is goed voor richtlijnen voor psychiatrische instellingen, maar is niet gericht op hulp aan mensen die lijden aan stress, angst, misbruik of geweld”, zegt Sandhu. Volgens hem is het dringend nodig dat geestelijke counseling in India in de steigers wordt gezet, met geld van de regering.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Steven Gray (CC BY-NC 2.0)
India moet zich schrap zetten voor een sterke vergrijzing, waarschuwen de Verenigde Naties. Het aantal zestigplussers in het land zal naar verwachting verdrievoudigen tegen 2050.
Saad Akhtar (cc: BY 2.0)
Al drie jaar op rij is de moesson in grote delen van India laat of erg zwak. Daardoor wordt het bestaande watertekort in het land snel groter. Hoogleraar Asit K.
© Gie Goris
India is een van de echte zwaargewichten in de nieuwe economische en politieke wereldorde.
White House / Pete Souza (CC0)
Narendra Modi leidde zijn hindoenationalistische partij BJP in 2014 naar een klinkende overwinning in de grootste democratische verkiezingen ooit.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.