Israël belet Palestijnse ontwikkeling in de Jordaanvallei

De Jordaanvallei komt steeds meer in handen van Israël. Palestijnse gebouwen worden massaal gesloopt om militaire oefenterreinen aan te leggen. Dat bevestigt een verslag van Oxfam. Veel Palestijnen verliezen hun huis en krijgen geen kansen om zich te ontwikkelen.

  • CC Oxfam International Palestijns meisje woont met haar familie in een tent. CC Oxfam International

Volgens het Oxfamverslag dat op 5 juli openbaar is gemaakt, zijn de gevolgen van het Israëlisch nederzettingenbeleid steeds dramatischer voor de Palestijnse bevolking. Ondertussen zou slechts 6% van de Jordaanvallei nog een leefbaar gebied vormen voor hen. De rest valt onder strenge militaire controle die de overige 62 Palestijnse gemeenschappen verhindert zich te ontwikkelen.

Uitzichtloos

Israël eigent zich onverbiddelijk Palestijnse woon- en landbouwgebieden toe om er hoofdzakelijk militaire oefenterreinen van te maken. Dit jaar alleen al werden 330 gebouwen gesloopt en 536 mensen uit hun huizen gezet. Een nieuwe woonst bouwen heeft geen zin: 94% van de Palestijnse bouwaanvragen worden geweigerd. Landbouw en veeteelt, hun belangrijkste bron van inkomsten, zijn gedoemd door de concurrentie van de Israëlische industriële boerderijen.

Door het gebrek aan levensmiddelen rest vele Palestijnen geen andere keuze dan weg te trekken. Veel verbetering zit er echter niet aan te komen aangezien het Israëlisch parlement dit jaar in maart een extra budget van twee miljoen dollar heeft goedgekeurd om het nederzettingenbeleid in de Jordaanvallei nog aan te sterken.

“De Israëlische regering heeft de plicht om de veiligheid van iedere inwoner te verzekeren”, aldus Liesbeth Goossens, verantwoordelijke van humanitaire beleidsbeïnvloeding voor Oxfam-Solidariteit. “De buitensporige beperkingen die de regering de Palestijnen oplegt, zouden niet nodig zijn als de Israëlische kolonisten zich daar niet hadden gevestigd. Dit discriminerende beleid maakt de armoede onder de Palestijnen alleen maar erger.”

Onder druk zetten

Volgende week bezoekt de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso voor de eerste keer Israël en de Westelijke Jordaanoever om de ernst van de situatie in te schatten. Later deze maand komt de EU-Israël Associatieraad bijeen om te bespreken hoe het verder moet. Oxfam roept alvast de EU op om gebruik te maken van haar handelsrelaties met Israël. Ze moet de Israëlische regering onder druk zetten om de sloop van Palestijnse bebouwingen onmiddellijk te stoppen en hun landgenoten met ontwikkelingsprojecten uit de armoede te helpen. “Het gaat hier om onrecht waar niet alleen Europa, maar ook België zich tegen moet verzetten”, benadrukt Goossens.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Na een master Journalistiek trekt Stéphanie Borgers Latijns-Amerika door. Haar doel: op een zo humaan mogelijke manier de bevolking en de geest van het continent beter leren begrijpen.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.