Israëlische berichten over aanval op Iran zijn bedoeld voor VS (analyse)

Met de nieuwe golf van mediaberichten over een mogelijke aanval op Iran wil de Israëlische regering de Verenigde Staten tot een harder standpunt dwingen. Dat geven twee recente interviews met Israëlische regeringsbronnen aan.

In een interview dat Ynet News woensdag had met een Israëlische regeringsbron, legt Israël voor het eerst een expliciet verband tussen de mogelijkheid van een unilaterale Israëlische aanval en de doelstelling om president Barack Obama’s publieke standpunt te verscherpen.

In het interview stelt de niet met naam genoemde hooggeplaatste persoon aan de regering-Obama een deal voor: als Obama zijn standpunt verhardt over het Iraanse nucleaire programma, dan zou Israël kunnen afzien van een eenzijdige aanval.

Obama onder druk

Volgens Ynet News-reporter Ben Yishai moet Obama afstappen van zijn eis dat er eerst bewijs moet zijn voor Irans intentie om uranium te verrijken met het oog op de productie van kernwapens. De Amerikaanse president moet op het Israëlische standpunt gaan staan dat Iran zelfs geen verrijkingscapaciteit mag hebben.

Als Obama zijn standpunt publiekelijk verhardt, dan zou dat als “een virtueel engagement om desnoods militair op treden” worden gezien, zegt de regeringsbron.

Het interview geeft aan dat premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Ehud Barak aansturen op een Amerikaans standpunt dat Israël kan gebruiken om Obama onder druk te zetten om Iran aan te vallen als hij herkozen wordt.

Kans op Amerikaanse actie

Dat Israël de dreiging van een eenzijdige aanval gebruikt om de Amerikaanse houding te veranderen, wordt ook gesuggereerd door een interview dat de krant Haaretz op 10 augustus had met een eveneens hooggeplaatste bron. Volgens de beschrijving van de interviewer gaat het zo goed als zeker om defensieminister Barak.

De geïnterviewde linkt de dreiging van de eenzijdige aanval aan de noodzaak om het VS-beleid te beïnvloeden. “Als Israël afstand doet van de mogelijkheid om op te treden en het duidelijk wordt dat het niet langer bij machte is om op te treden, dan vermindert de kans op een Amerikaanse actie.”

Hij verwijst ook naar een interne discussie binnen de Israëlische regering – mogelijk tussen Netanyahu en Barak zelf – over wat verwacht kan worden van Washington: “We kunnen dus geen jaar wachten om te kijken wie gelijk had: diegene die zei dat de kans op een Amerikaanse actie groot was of diegene die zei dat de kans op een Amerikaanse actie klein was.”

Geloofwaardig

De twee interviews laten zien dat Israël wanhopig probeert om Obama op dezelfde lijn te krijgen. Het suggereert dat de nieuwe golf van berichten in de Israëlische media over de mogelijkheid van een eenzijdige aanval niet zomaar geloofd kunnen worden.

Een centrale doelstelling van de recente mediaberichten – en van de ruimere campagne die Netanyahu en Barak eerder dit jaar begonnen zijn – is om het idee van een eenzijdige aanval door Israël geloofwaardig te maken.

Op 10 augustus bijvoorbeeld berichtte de Israëlische televisie dat er volgens Netanyahu en Barak een “relatief kleine kans” is dat een aanval op Iran “in een grote regionale oorlog zou uitmonden.” Volgens het bericht houdt de Israëlische regering rekening met vergeldingsacties van Hezbollah en Hamas maar zou Syrië niet reageren als Iran wordt aangevallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.