Kenia bouwt grootste geothermische centrale in Afrika

Kenia start met de bouw van een geothermische centrale, die met een capaciteit van 280 megawatt de grootste op het continent wordt.

  • REUTERS/Thomas Mukoya Een arbeider bij de bestaande geothermische centrale in Olkaria. Met de nieuwe centrale is een investering van 800 miljoen euro gemoeid. REUTERS/Thomas Mukoya

Volgens de Keniaanse president Mwai Kibaki zet de nieuwe centrale Kenia flink op het pad van Vision 2030, het langetermijnproject voor economische ontwikkling.

"Voldoende betaalbare en betrouwbare stroom is van levensbelang voor de uitwerking van die economische blauwdruk", zei hij. "Dit project betekent een shift van energie op basis van waterkracht naar geothermische stroom."

De centrale bij Olkaria wordt gebouwd door het staatsbedrijf Kenya Electricity Generating Company, en moet tegen 2014 operationeel zijn. De 800 miljoen euro voor de bouw wordt mee gefinancierd door onder meer de Wereldbank, Franse ontwikkelingshulp en de Duitse ontwikkelingsbank.

LEES OOK

Flickr/Bouba Njida (CC BY-NA 2.0)
Kenia gaat in samenwerking met de Verenigde Naties investeren in duurzame landbouw, ecotoerisme en natuurbeheer.
Forest Peoples Programme/Justin Kenrick
De Keniaanse regering wil duizenden mensen uit het Embobut-woud, in het westen van het land, met geweld verjagen door hun huizen in de as te leggen. Ze doet dat in naam van bosbescherming.
Patrick Burnett/IPS
Als Afrika groene economie meer stimuleert, kan het veel bereiken op het vlak van duurzame ontwikkeling. Dat zeggen verschillende klimaatexperten. 
test alternative text
Tegen 2017 zou Afrika meer e-waste kunnen produceren dan de EU, terwijl de recyclage-industrie er nog maar in haar kinderschoenen staat.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

devos georges (niet gecontroleerd)

Staks doen de onwikkelingslanden het beter wat betreft duurzame energie dan ons twijfelend westers apelandje.