Keniaanse marine bereidt aanval tegen al-Shabaab voor

De Keniaanse marine heeft de Somalische havenstad Kismayo beschoten. De aanval kadert in de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië (Amisom) en zou een voorbereiding zijn voor een inval met grondtroepen van de AU. Kismayo is een strategische havenstad voor al-Shabaab, de rebellengroep die banden zou hebben met al-Qaeda.

  • UN Photo/Stuart Price Het onder vuur nemen van de havenstad Kismayo zou een voorbereiding zijn op een inval met grondtroepen van de Afrikaanse Unie. Kismayo wordt op dit moment gecontroleerd door de islamitische rebellenbeweging al-Shabaab. UN Photo/Stuart Price

Veel inwoners van de havenstad zijn intussen al gevlucht naar de hoofdstad Mogadishu of naar de grens met Kenia. Militanten van al-Shabaab hadden dit nochtans verboden, maar het vooruitzicht op een straf hiervoor, lijkt voor de bevolking minder erg dan de nakende oorlog tussen al-Shabaab en de Keniaanse troepen. Volgens de inwoners proberen de rebellen hun posities terug in te nemen.

Kolonel Cyrus Oguna, woordvoerder van de Keniaanse troepenmacht, zegt dat de grondtroepen nu snel de stad zullen bereiken en dat het niet lang zal duren voor de stad ingenomen wordt. ‘Al-Shabaab doet er alles aan om ons te vertragen, maar ze zullen ons niet stoppen. We weten dat dit geen gemakkelijke klus zal worden. Wij zijn echter voorbereid op slachtoffers. Dat is de prijs die onze dappere soldaten bereid zijn te betalen.’, aldus de kolonel.

Strategisch belangrijk

Kismayo vormt een belangrijke havenstad voor al-Shabaab, zowel financieel als voor de toevoer van wapens en andere middelen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties (UN), verschenen in juni, heeft de export van houtskool vanuit Kismayo en Merca de moslimgroepering al miljoenen dollars opgeleverd. De UN had nochtans een verbod uitgevaardigd om houtskool te verhandelen met Somalië. De Verenigde Arabische Emiraten en Saoudi-Arabië worden er echter van verdacht dit verbod te negeren.

Kenia stuurde in oktober vorig jaar al troepen naar Somalië, omdat Al-Shabaab de veiligheid van Kenia in het gedrang zou brengen. De Keniaanse troepen behoren sindsdien ook tot de troepenmacht van de AU. Vorige maand moest al-Shabaab al de controle over Merca, de derde grootste havenstad na Mogadishu en Kismayo, afstaan aan de AU en de overheidstroepen. De moslimorganisatie verliest dus terrein, maar behoudt nog steeds controle over grote delen van Zuid- en Centraal-Somalië.

Presidentsverkiezingen

De aanval vindt plaats met op de achtergrond de voorbereidingen op de presidentsverkiezingen in Somalië. Deze stonden gepland binnen het vredesplan van de Verenigde Naties (UN). De verkiezingen zullen doorgaan op 10 september. Dan zullen de parlementsleden een opvolger kiezen voor huidig president Sharif Sheikh Ahmed.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)
Dadaab, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, zal eind mei sluiten. Daardoor zullen 350.000 voornamelijk Somalische vluchtelingen staatloos worden.
Teresa Krug (CC BY-ND 2.0)
Vrouwenorganisaties in Somaliland willen dat bij de komende parlementsverkiezingen een tiende van de zetels wordt gereserveerd voor vrouwen.
Ahmed Osman/IPS
De Somalische regering wil met een nieuwe militaire campagne de islamitische extremistische groep Al Shabaab verdrijven uit zijn bolwerken in de Hoorn van Afrika.
Ijo
In de straten van Mogadishu demonstreerden gisteren, 23 februari, honderden mensen tegen de recente acties van de terroristische groepering Al-Shabaab.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.