Kernenergie zat in 2010 in de lift

Met de bouw van 66 reactoren in 2010 dient kernenergie zich aan als een volwaardig alternatief voor fossiele brandstoffen. Dat meldde Yukiya Amano, het hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in zijn speech voor de raad van bestuur.

Een toenemend deel van internationale gemeenschap begint kernenergie dan ook te aanvaarden als de stabiele en propere vorm van energie die de gevolgen van de klimaatveranderingen zou kunnen verminderen.

Voordelen

Kernenergie heeft een hoop voordelen tegenover fossiele brandstoffen, aldus Amano. Op de eerste plaats produceert het opwekken van kernenergie geen broeikasgassen, die aan de basis liggen van de klimaatverandering. Daarnaast is er volgens de directeur van het IEAE voldoende uranium aanwezig om de wereld voor een lange tijd van stroom te voorzien. Hierdoor is het ook minder prijsgevoelig dan bijvoorbeeld olie. Amano is er dan van overtuigd dat kernenergie niet enkel iets is voor de ontwikkelde landen. Het zou de ideale oplossing zijn voor ontwikkelingslanden die met een groeiende vraag naar energie kampen. In februari organiseerde hij dan ook een workshop “Inleiding tot nucleaire energieprogramma’s” waar vijftig staten aan deelnamen.

25 jaar Tsjernobyl

Veiligheid is het grootste probleem met kernenergie. Voorstanders van de technologie beweren dat met slechts twee rampen - Three Mile Island en Tsjernobyl - in haar geschiedenis kernenergie redelijk veilig is. Het probleem is echter dat als er iets misloopt, de gevolgen zeer verstrekkend zijn. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de ramp in Tsjernobyl zich voordeed en de gevolgen zijn voor de regio nog altijd voelbaar.

Veiligheid is dan ook de topprioriteit van de IAEA. Sinds de ramp is die er ook sterk op vooruitgegaan, aldus Amano. Sinds 1990 is het aantal keer dat een reactor ongepland stilgelegd werd, met 80 procent gedaald. Volgens Amano is er een echte veiligheidscultuur gegroeid en zijn er nu internationale afspraken. Het agentschap ziet er dan ook op toe dat deze worden nageleefd. Maar voorzichtigheid blijft nog altijd geboden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.