Kernreactor zoekt koelwater

Voor de kerncentrales in Europa wordt het best geen tweede uitzonderlijk hete zomer. Bij grote hitte moeten ze ofwel hun productie verlagen, ofwel de milieuregels overtreden door koelwater in rivieren te lozen dat te warm is.
De kerncentrale van Doel verminderde in de zomer van 2006 al tijdelijk haar productie. Het koelwater kon door de aanhoudende hitte niet meer genoeg afgekoeld worden in de koeltorens om het daarna nog in de Schelde te lozen. Het warmere water zou de fauna en flora van de rivier kunnen aantasten. Bovendien stimuleert warm water de groei van algen. De Belgische wet verbiedt koelwater warmer dan 33 graden Celsius in de Schelde te lozen.
In Frankrijk, waar 78% van de elektriciteitsproductie van kernenergie komt, heeft Électricité de France sinds 2003 de capaciteit van haar 14 reactors langs de kustlijn verhoogd, schrijft de International Herald Tribune. Het water is daar koeler dan dat van rivieren. In de hete zomer van 2003 liepen de temperaturen in sommige Franse centrales te hoog op, maar de regering versoepelde toen de veiligheidsvoorschriften waardoor de centrales actief konden blijven.
“Kernenergie maakt de effecten van de klimaatverandering nog erger”, zegt Stéphane Lhomme, woordvoerder van de anti-nucleaire groep Sortir du Nucléaire, aan International Herald Tribune. Bovendien zorgt de klimaatopwarming er op haar beurt voor dat kernreactors moeten stilgelegd worden, zoals in 2006 het geval was in de Spaanse provincie Burgos. De kerncentrale kon geen koelwater meer uit de rivier de Ebro halen, omdat het warmer was dan 25 graden.
Energieanalyst Patrice Lambert de Diesbach van CM-CIC securities zegt dat de warme zomers een probleem worden: “We zitten aan het maximum van de hoeveelheid warm water die we nog in rivieren kunnen lozen”, zegt Diesbach. “Helaas zal het in de toekomst alleen maar verergeren.”
Elk jaar pompen de Franse centrales 19 miljard kubieke meter water uit meren en rivieren om de reactors af te koelen. Ter vergelijking: Doel pompte in 2004 1,389 miljard kubieke meter water uit de Schelde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.