Klimaat nekt Oegandese koffieteelt

De koffieteelt in Oeganda kan over dertig jaar volledig verdwenen zijn als gevolg van de opwarming van de aarde. De Oegandese bevolking ondervindt nu al aan den lijve de gevolgen van de klimaatverandering. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam.
In het rapport “Turning up the heat: climate change and poverty in Uganda” laat Oxfam de Oegandese bevolking zelf aan het woord. De armste bevolkingslagen in de stad en op het platteland lijden nu al onder de gevolgen van de klimaatverandering. “De regens komen vroeger en stoppen dan voor lange periodes”, concludeert het rapport. “De mensen beschrijven hoe ze lange droogtes overleven terwijl het vroeger regelmatig regende, en hoe die droogtes afgewisseld worden met harde winden, donder en bliksem en geweldige hagelstormen.”
Vreemd genoeg voorspellen wetenschappers dat Oost-Afrika niet minder, maar neer neerslag zal krijgen als gevolg van de klimaatverandering. Maar die neerslag zal grilliger zijn en soms meer kwaad dan goed doen. “Aan de ene kant is er minder neerslag van maart tot juni, waardoor er meer droogte is en de oogsten verminderen. Aan de andere kant zijn er meer krachtige regenbuien aan het einde van het jaar, wat resulteert in overstromingen, grondverschuivingen en erosie”, stelt het rapport. De hevige buien spoelen vruchtbare aarde weg, kunnen gewassen vernielen en de oogst zware klappen toebrengen.

Koffie


Oeganda is na Ethiopië de belangrijkste koffie-exporteur van Afrika, maar de koffieteelt dreigt helemaal ten onder te gaan aan de gevolgen van de klimaatverandering. “De vooruitzichten zijn slecht”, zegt het rapport. “Als de gemiddelde temperatuur wereldwijd met 2 graden stijgt, dan wordt het grootste gedeelte van Oeganda ongeschikt voor de koffieteelt. Dat kan gebeuren binnen de veertig jaar, mogelijk zelfs dertig.”
De auteurs baseren zich daarvoor op cijfers van het milieuprogramma van de VN en concluderen dat enkel nog kleine stroken land geschikt zullen zijn voor de koffieteelt. Op kortere termijn zullen koffieboeren inspanningen moeten doen om zich aan te passen aan de veranderende weersomstandigheden. Zo zullen ze moeten kiezen voor koffievarianten die beter opgewassen zijn tegen de grillige weerspatronen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.