Klimaatgeld voor Senegal en Honduras

Soms komt er ook goed nieuws van het front van de klimaatonderhandelingen. Het Adaptatiefonds, waarover op de klimaatonderhandelingen van Bali (2007) een akkoord was bereikt, heeft in september de eerste twee projecten goedgekeurd: een in Senegal en een in Honduras.

Voor Senegal wordt 6,2 miljoen euro vrijgemaakt voor een programma om verzilting van de landbouwgrond langs de kustlijn tegen te gaan. Die verzilting is het directe gevolg van een stijgende zeespiegel. Honduras krijgt 4 miljoen euro voor watermanagement in de hoofdstad Tegucigalpa. Het project wil dertienduizend arme gezinnen een zekere toegang tot water geven. De regio kampt zowel met periodes van grote droogte en watertekorten als met overvloedige regenval, overstromingen en landverschuivingen. Het project van Honduras wordt opgevolgd door het VN-Ontwikkelingsprogramma, dat van Senegal door een eigen Senegalese instantie, het Centrum voor Ecologische Opvolging.

Nog zes andere projecten staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden: Guatemala, Nicaragua, Madagascar, Mongolië, Pakistan en de Solomon Eilanden. Alles samen gaat het om 27 miljoen euro.

Het Adaptatiefonds is bedoeld voor arme landen met een grote kwetsbaarheid voor de klimaatopwarming. Het bijzondere aan het fonds is dat ontwikkelingslanden geen lange procedures en hiërarchische trajecten moeten doorlopen maar direct toegang hebben tot de geldmiddelen mits ze voldoen aan een checklist van specifieke criteria. Bovendien zorgt het fonds voor een zekerheid aan geldmiddelen. De belangrijkste geldbron op dit ogenblik is de heffing van twee procent op de emissierechten, afkomstig van de Mechanismen voor Schone Ontwikkeling. In juli 2010 zat er 112 miljoen euro in dat fonds. De verwachting is dat de taksen tegen 2010 zowat 260 tot 290 miljoen euro kunnen opleveren. Maar er is een veelvoud van dat bedrag nodig om alle noden te lenigen.

Het hoofd van het Adaptatiefonds, de Pakistaan Farrukh Khan, nam onlangs deel aan een conferentie van Oxfam International in Brussel. Hij lanceerde er een oproep aan de rijke landen om nog op zoek te gaan naar mechanismen om het fonds te spijzen. Spanje was het eerste Europese land om een storting te doen aan het Adaptatiefonds en maakte 45 miljoen euro over. Duitsland gaf 10 miljoen euro. Ook Monaco en Zweden beloofden geld. Op de voorstellen van de andere Europese landen blijft het wachten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.